Vrijeme je da ga počnete jesti: avokado uvelike smanjuje rizik od jedne bolesti
Velika studija pokazala je da avokado može smanjiti rizik od dijabetesa kod žena. Avokado je popularan izbor za užinu zbog svoje kremaste tekst...
“Okruženi cvjetačom, nekad ne znamo što bismo s njom. Pretvorimo li je u odrezak, uvidjet ćemo kako je to jedna namirnica koja nanovo, u svim oblicima, može oduševiti. I da je s razlogom ta koja nas okružuje”, otkriva nam Matei s bloga Plant-based Full of Taste.
Znajući sve zdravstvene prednosti cvjetače, o kojima više možete pročitati ovdje, bacite se na pripremu ovog ukusnog jela! A ako poželite cvjetaču isprobati i u nekoj drugoj varijanti, naš prijedlog je ovaj preukusni curry od cvjetače.
Sastojci (za 3 osobe):
veća glavica cvjetače (2 kg)
1,5 kg krumpira
1 kg mrkve
100 ml povrtnog temeljca
maslinovo ulje
začini: sol, papar, curry, chili, crvena paprika, sezam, origano, umak od soje, teriyaki umak
Recept:
1. Cvjetaču očistite od zelenih dijelova. Narežite cvjetaču po duljini na “odreske”, debljine 3-4 cm. Pažljivo ju režite kako bi vam ostao što veći cijeli komad cvjetače. Krumpir ogulite i narežite na polovice. Mrkvu ogulite i narežite na tanke ploške.
2. Stavite kuhati krumpir u vruću slanu vodu i kuhajte ga do 20 minuta, dok ne postane mekan. Mrkvu isto stavite kuhati u vruću vodu i kuhajte ju 30-ak minuta, dok ne postane mekana.
3. Napravite marinadu za odreske od cvjetače – pomiješajte u posudi dvije žlice umaka od soje, jednu žlicu teriyaki umaka te po jednu žličicu soli, curryja, crvene paprike, sezama, suhog origana i pola žličice chilija i papra. Namočite odreske u tu marinadu ili ih prelijte njima te ostavite da stoje do 10 minuta. Stavite grijati pećnicu na 220 °C.
4. Stavite grijati tavu na kojoj ćete peći cvjetaču te je malo nauljite. Stavite peći cvjetaču i pecite 6-8 minuta sa svake strane. Tijekom pečenja dodatno prelijte marinadom. Ako imate tavu koja može ići u pećnicu, prebacite je u pećnicu da se nastavi cvjetača peći, a ako nemate, prebacite cvjetaču u protvan i stavite da se peče još 20-ak minuta u pećnici.
5. Krumpir ocijedite i u posudi ga začinite sa soli, origanom, sezamom i maslinovim uljem te ga pecite u pećnici još 30 minuta.
6. Za umak od mrkve ocijedite mrkvu te je stavite u blender i dodajte povrtni temeljac, žlicu umaka od soje, žličicu soli i po pola žličice curryja, crvene paprike i chilija. Miksajte dok ne dobijete kompaktnu homogenu smjesu.