Morate probati ovaj topli curry od cvjetače s rižom

by | 24 studenoga, 2020

Cvjetača u ovom kremastom umaku pokazuje najviše od sebe. Pokazuje svoju punoću okusa, svoju strukturu, svoju zanimljivost. Jednostavno jelo koje će svakog ugrijati i donijeti barem mali dašak topline u ova hladna vremena.

Autor recepta je Matei Negovetić s bloga Plant-based Full of Taste, na čija smo se biljna jela navukli!

(Pročitajte: Slatko-ljuta curry juha koja nikoga neće ostaviti gladnim)

Curry od cvjetače s rižom

Sastojci (za 3 osobe):
veća glavica cvjetače (1,5 kg)
2 glavice luka
3 mrkve
400 ml kokosovog mlijeka
šalica riže
250 ml povrtnog temeljca
koncentrat rajčice
začini: sol, curry, crvena paprika, chili, soja umak, maslinovo ulje

Recept:
1. Zagrijte pećnicu na 220 °C. Cvjetaču očistite i natrgajte na manje komadiće, a zelene dijelove ostavite za pirjanje. Prebacite komadiće cvjetače u veću posudu i začinite solju, curryjem, crvenom paprikom i maslinovim uljem. Izmiješajte rukama i prebacite u protvan i stavite je peći u pećnicu na 15-20 minuta.

2. Luk i mrkvu nasjeckajte na sitne kockice. Zelene dijelove cvjetače operite i nasjeckajte na kockice. Zagrijte tavu, dodajte malo maslinovog ulja i stavite pržiti luk. Posolite i pržite nekoliko minuta uz povremeno miješanje, te dodajte mrkvu i zelene dijelove cvjetače i nastavite pržiti.

3. Pržite povrće 10-ak minuta uz povremeno miješanje, pa začinite curryjem i crvenom paprikom. Podlijte s 100 ml povrtnog temeljca i ostavite u tavi još nekoliko minuta, ali ne da sva tekućina ispari.

4. Izvadite povrće iz tave i prebacite ga u sjeckalicu/blender i miksajte dok ne dobijete homogenu strukturu. Ako je potrebno, dodajte još malo vode. Izvadite komadiće cvjetače iz pećnice. Stavite grijati dvije šalice vode u čistu posudu za rižu.

5. Ponovno zagrijte tavu i u nju stavite cvjetaču iz pećnice, smjesu luka i mrkve, kokosovo mlijeko i ostatak povrtnog temeljca (150 ml). Dodatno začinite umakom od soje, curryjem, crvenom paprikom i chilijem. Smanjite temperaturu i uz povremeno miješanje kuhajte još 20-ak minuta.

6. Kad voda za rižu zakipi, stavite unutra šalicu riže, poklopite i ugasite kolut. Ostavite poklopljeno dok se curry ne skuha.

Foto: Plant-based Full of Taste