Vrijeme je da ga počnete jesti: avokado uvelike smanjuje rizik od jedne bolesti
Velika studija pokazala je da avokado može smanjiti rizik od dijabetesa kod žena. Avokado je popularan izbor za užinu zbog svoje kremaste tekst...
Purpurno crvene ili žute boje, jedre, sočne i ukusne, trešnje su voće rasprostranjeno po cijelom svijetu i broje preko 900 sorti. Jedu se svježe, koriste se za izradu džema, kompota, kolača, likera…
Ipak, ovo voće najzdravije je i najukusnije sirovo, jer kada se termički obrađuje, gubi veliki dio arome, boje i slatkoće.
Prilikom kupovine treba voditi računa o tome da je plod čvrst, neoštećen i što više crven. Peteljke svježeg ploda su zelene, nikako tamne ili smeđe. Ukoliko želite da traju duže, treba ih neoprane spakirati u plastične vrećice, i u hladnjaku čuvati najduže dva do tri dana.
Trešnje treba jesti što više jer su jako ljekovite. Po šalici posluživanja trešnje sadrže zanemarivih 85 kalorija i vrlo malo masnoća, ali su zato bogate bjelančevinama, ugljikohidratima, vitaminima A i C, a u nešto manjim količinama ima vitamina B1, B2, B3 i B6. Sadrže dosta folne kiseline, kalcija, kalija, željeza, magnezija i cinka.
U narodnoj medicini lijek su za giht i artritis, a poznavatelji tvrde da je 20 trešanja deset puta djelotvornije od aspirina. Znanstvenici iz Michigana dokazali su da imaju i izuzetno anti-infekcijsko djelovanje, kao i da kao bogata riznica antioksidanasa usporavaju djelovanje uzročnika starenja. Trešnje pomažu i kod bolesti srca, a imaju i antikancerogena svojstva koja potječu od flavonoida izokvercina i kvercina.
Osim toga, elaginska kiselina snažan je antioksidans koji sprječava oštećenje DNK stanica, a samim time smanjuje mogućnost obolijevanja od raka. Trešnje se mogu jesti u neograničenim količinama jer ne iritiraju želudac.
Sjajan su izvor bora, koji u kombinaciji s kalcijem i magnezijem povoljno djeluje na zdravlje kostiju i njihovu gustoću.
Međutim, trešnje nikako ne treba jesti prije ručka, jer mogu usporiti izlučivanje želučanih sokova za probavu, što posebno može otežati probavu mesa.
Izvor: novosti.rs