5 terapeutskih Instagram profila koji nam ovih dana pomažu da se osjećamo bolje

by | 20 travnja, 2020

Jedna od pozitivnih stvari aktualne pandemije i činjenice da smo proteklih mjesec dana proveli zatvoreni u svojim domovima definitivno jest dijalog o mentalnom zdravlju. U periodu izolacije, naše je mentalno zdravlje postalo bitno i o njemu se počelo javno razgovarati. Čini se kako briga o mentalnom zdravlju tako više nije rezervirana samo za one najhrabrije i za kauč psihologa nego se diskusije vode posvuda – službeni kanali za psihološku pomoć se konstantno i s pravom promoviraju, mentalno zdravlje zauzima velik komad medijskog prostora, a ono je postalo i temom mnogih Instagram profila.

Mnogi su se psiholozi i terapeuti u pokušaju približavanja svog znanja svima nama okrenuli upravo popularnom Instagramu, pa tako u posljednjih godinu dana svjedočimo porastu takozvanih Instagram terapeuta. Naravno, iza većine ovakvih profila kriju se stručnjaci i ovi profili ne mogu zamijeniti prave terapije i razgovore “jedan na jedan”, no definitivno nam na dnevnoj bazi mogu služiti kao podsjetnici, mogu nam osvijetliti neke probleme, pa čak i naučiti nas ponešto o našem mentalnom zdravlju.

S time na umu, izdvojili smo nekoliko Instagram profila koji ovih dana imaju terapeutski učinak na nas, čije postove spremamo i putem kojih učimo o svladavanju stresa, odnosima, ali i samima sebi.

@lisaoliveratherapy

Jedna od začetnica ove vrste Instagram profila je Lisa Olivera, terapeutkinja koja je pokrenula profil na Instagramu u studenom 2017. kako bi se približila novim klijentima i omogućila im da je pronađu. Danas Lisa ima 381 tisuću pratitelja koji pronalaze utjehu u njezinim bilješkama, a teme o kojima priča su zaista šarolike – od rasta, postavljanja granica, anksioznosti, pa sve do konstantne ljudske potrebe za poboljšanjem. Vjerujemo da će vam ovaj profil biti od velike koristi.

@millennial.therapist

Jedan od najpopularnijih profila u ovoj kategoriji je onaj iza kojeg stoji Sara Kuburić, psihoterapeutkinja čiji je cilj “podizanje svijesti o mentalnom zdravlju”. Tražite li svojevrsno vodstvo kroz gomilu pitanja koje si svakodnevno postavljate, ovaj profil mogao bi biti za vas.

@notesfromyourtherapist

Ispisane olovkom na komadu papira, bilješke Allyson Dinneen mnogima su postale slamka spasa u moru informacija te pomoć u teškim trenucima. Ova je psihoterapeutkinja specijalizirana za obitelj i brakove, a uskoro izlazi i njezina prva knjiga. Bez obzira na to, prva je koja će reći kako je prava terapija ipak ona individualna, dok je Instagram profil tu za neka univerzalna pitanja…

@themindgeek

Sarah Jane Crosby je psihoterapeutkinja iz Irske koja svoje stručne savjete “pakira” u estetski promišljene kvadratiće, što njezin Instagram profil izdvaja iz mase. Ovdje ćete pronaći savjete za razne psihološke “borbe”, traume, prokrastiniranje…

@drlaurenfogelmersy

Dr. Lauren Fogel Mersy je autorica i psihoterapeutkinja specijalizirana za partnerske odnose koja nas u ovim trenucima podsjeća na ono bitno te nas vodi kroz emocije, odnose, ali i seks.

Foto: Instagram, Michelle / Unsplash