5 malih aktivnosti koje će vam razbistriti um

Mindfulness aktivnosti koje redovitim prakticiranjem pružaju smirenost u teškim trenucima

by | 26 kolovoza, 2021
mindfullness aktivnosti

S obzirom na puno “izgaranja” i umora koji se s vremena na vrijeme događa u svačijem životu, korisno je imati one male stvari koje vas mogu izliječiti. Neugodne i neželjene emocije nikad nisu izbor, nikome. Važno je biti svjestan svojih osjećaja i stanja u kojem se nalazite jer će upravo to pomoći da suzbijete tjeskobu, ublažite stres i pomognete sami sebe da lakše prebrodite turbulentne trenutke. U nastavku smo izdvojili nekoliko aktivnosti koje će vam pružiti smirenost.

Pisanje

Pod ovime se misli na vođenje dnevnika ili jednostavno pisanje na papir nekih svojih osjećaja, misli i doživljaja, kao i strahova. Dopustite si staviti “na papir” svoje misli i da one teku upravo onako kako se osjećate. Ova aktivnost je istovremeno korisna i uvelike utječe na raspoloženje i mentalno zdravlje. Ako se bojite da će netko pročitati ono što pišete, pokušajte s tehnikom s kojom ćete “na papir” staviti sve što osjećate i kako se osjećate i tada ga jednostavno baciti. Sâm taj čin uvelike će pomoći da se osjećate puno bolje.

Vježbajte zahvalnost

Mnoga istraživanja pokazala su da se osoba doista može osjećati bolje kad nauči zahvali za nešto. Dakle, usmeno ili pismeno izražavanje zahvalnosti za nešto ili nekoga pomaže da se riješite poteškoća i da se osjećate bolje. U ovome pokušajte biti što konkretniji i detaljniji te iskreniji.

Pročitajte: 5 platformi za mindfulness i online terapiju

Pažljivo jedite

Vodite računa o onome što jedete, ali i kako se ponašate dok jedete. Obroci mogu biti izvrsna prilika za predah i zapažanje stvari oko sebi, a istovremeno iskoristite to vrijeme da stvarno jedete u miru, odložite mobitel sa strane ili ugasite televizor.

Meditacija i disanje

Blagodati meditacije su brojne, a počinju i završavaju pravilnim disanjem i poboljšanjem mentalne jasnoće. Nekima je meditaciju teže svladati ili je zapravo još nisu isprobali, međutim, svakako se odvažite i iskušajte. Također, tu je i pravilno (jogijsko) disanje koje može smanjiti stres, ali i hladno tuširanje (kupanje) koje je dokazano da je jedna od najsnažnijih stvari koje čovjek može učiniti za sebe. Uz to, donosi bezbroj zdravstvenih blagodati poput poboljšanog imunološkog sustava.

 

 

Usredotočenost

Pokušajte ne uzimati na sebe previše zadataka istovremeno. Usredotočenost na jedan po jedan zadatak koji morate obaviti pomaže u poboljšanju fokusa i oslobađanju mentalnog prostora, a vi istovremeno puno kvalitetnije možete obaviti svaki posao koji je pred vama.

Pročitajte: Terapija plivanjem u hladnoj vodi: Koje su koristi za naše mentalno zdravlje?

FOTO: Anthony Tran/Unsplash