4 zdravstvene koristi prehrambenog kvasca i načini na koje ga možete koristiti u prehrani

by | 26 veljače, 2021
Prehrambeni kvasac

Prehrambeni kvasac je postao vrlo popularan, a evo i zašto.

Prehrambeni kvasac (eng. nutritional yeast) je nova omiljena namirnica u kulinarskom svijetu. Koristi se u mnogim receptima, kao što su indijski sir, kaša od cvijeta cvjetače, čips od kelja i veganski pesto. Ako do sada niste čuli za njega, za što je sve dobar, ne znate kako se upotrebljava ili gdje da ga pronađete, nakon ovog teksta mogli biste postati njegov obožavatelj!

Prehrambeni kvasac je važan dio veganske prehrane
Prehrambeni kvasac se stoljećima koristi u kuhanju baziranom na biljkama, ali je njegova popularnost tek sada u porastu. Zlatne pahuljice ili prah rade se od vrste kvasca iz iste porodice kao i pekarski i pivski kvasac, ali u završnom proizvodu nema živog kvasca. Stanice kvasca uzgajaju se pomoću šećera od melase ili repe, a zatim se suše i drobe. Ojačani hranjivi kvasac, koji se najčešće koristi u prehrani, sadrži dodate hranjive sastojke. Ovaj hranjivi veganski proizvod bez glutena dodaje boju i okus sira raznim jelima i uz njega nema potrebe koristiti mliječne proizvode.

Pročitajte: Najzdravija i najukusnija veganska alternativa ribi upravo je ova biljka

Prehrambeni kvasac je bogat hranjivim sastojcima
Točne količine hranjivih sastojaka variraju od brenda do brenda, ali porcija popularnog hranjivog kvasca ima samo 40 kalorija, bez masti, 20 mg natrija (1 % dnevnog maksimalnog unosa), 3 grama ugljikohidrata s 2 grama u obliku vlakna (dakle 1 gram neto ugljikohidrata), 5 grama proteina i značajne količine B vitamina. Oni uključuju više od 90 % dnevnog unosa folata, više od 200 % unosa niacina, više od 400 % za vitamin B6 i riboflavin, više od 500 % za tiamin, i više od 600 % za vitamin B12. Prehrambeni kvasac je važan izvor vitamina B12 za ljude koji se u potpunosti hrane biljnom hranom jer se ovaj nutrijent ne nalazi u cijeloj, neobrađenoj biljnoj hrani. Jedno istraživanje kod ljudi koji su se četiri godine hranili veganski otkrilo je da su zadovoljili svoje potrebe za vitaminom B12 koristeći hranjivi kvasac.

Pročitajte: Veganska verzija ramen juhe s gljivama i đumbirom

Prehrambeni kvasac

Prehrambeni kvasac je dobar za sveukupno zdravlje
Osim visokokvalitetnih proteina i B vitamina koji daju zdravu kosu, kožu i nokte, vlakna u hranjivim kvascima pomažu i zdravlju crijeva. On sadrži beta-glukan, specifičnu vrstu vlakana za koju se pokazalo da jača imunitet i gustoću kostiju, smanjuje razinu kolesterola i krvnog tlaka te potencijalno smanjuje rizik od raka. Prehrambeni kvasac također osigurava antioksidanse i manje količine ključnih minerala, uključujući kalij, željezo, selen i cink. Ova neaktivna vrsta kvasca ne doprinosi infekciji kvascima ili prekomjernom debljanju.

Pročitajte: Veganska pizza koju biste danas mogli probati

Prehrambeni kvasac je odličnog okusa
Hranjivi kvasac ima sirast, orašasti, ugodan okus koji neki uspoređuju s parmezanom. Možete ga posipati po kokicama, salatama, kuhanom povrću i pečenom krumpiru. Možete ga staviti u smoothie ili ga koristiti kao sastojak u umacima, juhama, preljevima za salatu, u domaćim krekerima, keksu, čak i u desertima kao što je veganski cheesecake, ispričala je nutricionistkinja Cynthia Sass za Health.

Foto vaaseenaa, Marcus Z-pics/Getty Images via Guliver