Najzdravija i najukusnija veganska alternativa ribi upravo je ova biljka

by | 3 veljače, 2021
cvijet banane

Ako već duže razmišljate o veganstvu, sada je pravo vrijeme da se za njega odlučite, zbog svih beneficija koje vam ono može pružiti. Ova nova biljka puna proteina nije novitet u azijskoj kuhinji, ali kako polako dolazi na Zapad, a ljudi su sve više osviješteni po pitanju ekologije i prehrane, i mi je dodajemo na popis svojih namirnica za konzumaciju.

Ona je puna nutrijenata, genijalna zamjena za ribu, a nakon što se pripremi, čak i izgleda poput ribe. Riječ je o cvijetu banane koji možete koristiti u kuhinji na razne načine. Ovaj cvijet naziva se još i srcem banane i veliki je ružičasti cvijet u obliku suze koji raste na dnu grozda banana. Dijelovi cvijeta (njegova unutrašnjost) mogu se jesti sirovi ili termički obrađeni, dok su vanjske latice prilično tvrde, zbog čega se ne smatraju jestivima.

Zašto je najbolja alternativa ribi?
Prije svega – prepuna je nutrijenata. Kao što za citruse i usred noći znate da su prepuni vitamina C, tako je vrijeme da naučite i kako je banana-cvijet prepun vitamina A, E i C, minerala kao što su magnezij i kalij, vlakna koja pomažu u probavnom sustavu, antioksidanasa i polifenolia. Imaju vrlo neutralan okus pa vrlo lako mogu pokupiti okuse od začina ili ostale hrane koju ćete pripremiti uz njega. Naša je preporuka koristiti algu u prahu ili nori pahuljice zbog kojih će poprimiti autentični okus ribe.

Njihova neutralna baza odlična je za uporabu limuna, kopra i soli koji se većinom koriste u morskim receptima, a čak i kad ga zagrizete, raspast će se upravo kao što bi to bilo i s ribom.

Priprema
Napraviti jelo od cvijeta banane doista je jednostavno, čak i puno jednostavnije nego što ćete ga pronaći za kupiti kod nas. Dok se u Aziji može doslovno naći na svakom uglu grada, kod nas je najveća šansa da ćete ga pronaći u prodavaonicama azijske prehrane i onima zdrave hrane. Ovisno o tome kako ga želite pripremati, možete izabrati i hoćete li ga kupiti svježeg, pakiranog ili konzerviranog.
Čišćenje svježeg cvijeta treba određenu praksu jer uključuje čišćenje tvrdih vanjskih latica dok napokon ne dođete do središnjeg djela, srca koje se nalazi u centru cvijeta. Nakon što ste došlo do jestivog dijela, odrezat ćete ga i pripremiti po receptu za koji donosimo prijedlog u nastavku.

Foto: Pexels