Zašto biste trebali isprobati 12-minutnu meditaciju?

Wellness trend

by | 1 veljače, 2024
meditacija wellness

Redovita meditacija daje mnoštvo dobrobiti, mentalnih i fizičkih, poput smanjenja stresa i tjeskobe, poboljšane samosvijesti i boljeg sna. A vjerujemo da svatko ima tih 12 minuta u danu koje može za to odvojiti.

“12 to 12” je već sada prepoznata kao meditacija koja će doživjeti veliki uspjeh u 2024. i kao jedan od najvećih wellness trendova.

Stručnjaci su otkrili da bi samo 12 minuta sabranosti dnevno moglo biti dovoljno za smanjenje razine kortizola koji pridonosi povećanom stresu. Mnogi praktičari wellnessa poduprli su ovaj takozvani čarobni broj, a Apple je čak pokrenuo cijelu seriju podcasta, 12 Minute Meditation, posvećenu umjetnosti meditacije, u suradnji s Mindfulom.

“Najnovija znanstvena istraživanja otkrivaju da 12 minuta meditacije dnevno donosi prednosti poput povećane pozornosti, fokusa, kreativnosti, smirenosti, otpornosti i suosjećanja”, kaže Apple, a piše Harpers Bazzar. “S novom meditacijom svjesnosti svakog tjedna, 12-minutna meditacija vas poziva da unesete dobrobiti svjesnosti u svakodnevni život.”

Međutim, kao i kod svake nove navike bitna je dosljednost. To jest, redovitost prakse koju ste uveli.

Baš kao i kod vježbanja, dosljednost pobjeđuje povremeni intenzitet. U istraživačkim laboratorijima otkrili su da mnoge velike dobrobiti počinju već unutar tri minute meditacije. Um i tijelo počinju opuštati i otpuštati nakupljenu napetost vrlo brzo, a mogu čak i pristupiti stanjima koja su za tijelo opuštajuća viđe nego sam san. Cilj je biti dovoljno discipliniran da uspostavite naviku, ali ne biti opsjednut savršenstvom.

meditacija

12 minutna meditacija: Kako je raditi?

Kako meditirati 12 minuta jednom dnevno?

Pokušajte s dvije minute meditacije tjedan dana, a zatim sljedeći tjedan povećajte na tri minute. Pronađite mirno mjesto i vrijeme, primjerice prije odlaska na spavanje ili odmah nakon buđenja jer je u to doba dana manje ometanja. To je također savršen način da se opustite ili pripremite za dan.

Kako meditirati 60 sekundi svaki sat?

Stavite prste na svoj puls, zatvorite oči i prilagodite disanje tako da odgovara otkucajima srca. Kombinirajte meditaciju srčanog ritma s disanjem da biste postupno usporili ubrzani puls. Udahnite četiri otkucaja, zadržite četiri otkucaja, izdahnite četiri otkucaja, zadržite četiri otkucaja.

Čak i 60 sekundi koncentrirane meditacije može biti dovoljno pod uvjetom da vam to postane redovita navika.

Pročitajte: Što mislite, meditacija prije ili poslije vježbanja? 

Foto: Pexels, Pheelings Media iStock/Getty Images Plus via Getty Images