Što mislite, meditacija prije ili poslije vježbanja?

Meditacija, u svim svojim oblicima, ima puno dokazanih prednosti i odličan je dodatak treningu

by | 22 veljače, 2022
Meditacija prije ili poslije vježbanja

Meditacija, u svim svojim oblicima, ima puno dokazanih prednosti. Od opuštanja, suočavanja sa stresom do koncentracije, uvijek je dobra ideja dati priliku ovoj drevnoj tehnici.

Kao oblik opuštanja, ima i odlične prednosti uz trening. Primjerice, bolje će vas koncentrirati i opustiti, ali ostaje veliko pitanje  – trebate li meditirati prije početka vježbanja, ili završiti trening pa se onda opustiti uz meditiranje?

Pročitajte više: 3-minutna vođena meditacija koja će vas učiniti mirnijima i prisutnijima

Meditacija i fizička kondicija – oboje su dobre navike za vas i nešto što ide ruku pod ruku. Ako se radi ispravno, meditacija ne može samo pogodovati vašem režimu nego i ubrzati vaše ciljeve.

Meditacija je, sama po sebi, terapijski režim. Ako meditirate prije početka treninga, to može smiriti vaš um i učiniti vas usredotočenijim. Meditacija prije treninga omogućuje vam da se opustite i istegnete mišiće. Zapravo, ako se radi ispravno, to također može promijeniti način na koji vaše tijelo reagira na vježbu.

Pročitajte više: Meditacija pomoću koje ćete uključiti sva osjetila dok jedete

Međutim, ako meditirate nakon treninga, velike su šanse da će se rezultati udvostručiti i odmah ćete vidjeti razliku. Osim toga, može se suprotstaviti nekim nuspojavama koje donosi zamoran trening, poput ovoga:

Smanjuje stres

Sada znamo da je meditacija izvrstan medij za ublažavanje stresa te učinkovito djeluje na snižavanje hormona stresa u tijelu. Vježbanje, iako dobro za tijelo, stavlja ga pod veliki stres. Redovita meditacija može pomoći u suzbijanju stresa i učiniti vaše tijelo spremnijim za rješavanje izazova koji dolaze zajedno s vježbanjem i izgraditi izdržljivost.

Smanjuje bolove

Nakon napornih treninga ukočeni ste i u bolovima drugi dan? Pa, meditacija vam može priskočiti u pomoć. Nekoliko studija i istraživanja dokazalo je da meditacija može pomoći u ublažavanju kronične boli i upravljanju njome na bolji način. Zapravo, meditacija aktivira i zahvaća neka područja mozga koja djeluju kao receptori boli, smanjuju stres i pomažu vam da bolje s njim upravljate.

Pomaže u bržem oporavku

Neovisno o tome koliko dugo vježbate, potrebno vam je vrijeme da se oporavite od treninga. Iako je važno vježbati ispravno, meditacija vam također može pomoći da se brže oporavite. Bolovima i upali možete se suprotstaviti na dobar način ako redovito meditirate nakon vježbanja.

Kako meditirati?

Meditacija nakon treninga može napraviti veliku razliku u vašem režimu. Ako tražite način da poboljšate svoj trening i iskoristite prednosti meditacije, evo rutine koju možete isprobati.

  1. Odvojite deset minuta nakon završetka treninga. Pronađite udobno mjesto, podlogu, prekrižite noge i otvorite dlanove.
  2. Počnite tako što ćete zatvoriti oči.
  3. Radite vježbe disanja. Udahnite i izdahnite.
  4. Ponavljajte vježbe disanja neko vrijeme.

Pročitajte više: Shawn Mendes ispričao kako mu je meditacija pomogla u borbi sa stresom

Kako vrijeme prolazi, možete proširiti ovaj režim i slijediti isti obrazac. Ovo će biti izvrstan način kako da se smirite i odmorite nakon napornog vježbanja.

 

Foto: Peopleimages/iStock/Getty Images Plus