Categories Business

Kolač zahvaljujući kojem smo ušli u Guinessovu knjigu rekorda poziva na novo druženje

Starinska hrvatska slastica štrudla ušla je u Guinnessovu knjigu rekorda nakon što je 6. 9. 2015. u Jaškovu, kraj Ozlja, zahvaljujući nesvakidašnjem trudu jedne male zajednice, napravljena najduža na svijetu – od čak 1.479,38 metara! 

Priča o Guinnessovoj štrudli nastavljena je na prošlogodišnjem 1. ŠtrudlaFestudogađanju koje njeguje i oživljava tradicionalnu gastronomiju i običaje, a koje je ugostilo više od 3.500 posjetitelja. Izlet u pitoreskni Ozalj i Jaškovo tada je upotpunilo jedinstveno zabavno gastrodruženje koje se kao dan dobre atmosfere te slasnih okusa nastavlja i ove godine.

ŠtrudlaFest održat će se u nedjelju, 3. rujna s još zanimljivijim i bogatijim sadržajima. U središtu pozornosti svakako će biti amatersko i profesionalno natjecanje u pripremi štrudle, no jednako zanimanje privući će i besplatne gastroradionice za djecu i odrasle na kojima će svi zainteresirani moći saznati tajne najslavnije savijače na svijetu iz prve ruke, ali i nešto novo od akademika kulinarstva Branka Ognjenovića, te Marija Valentića, koji će voditi radionicu pripreme zdrave štrudle. U ponudi će biti i više od 50 punjenja omiljenog kolača, a svoje će proizvode predstaviti i četrdesetak lokalnih OPG-ova. Posebne atrakcije 2. ŠtrudlaFesta bit će višemetarske sculpture akademskog kipara Nikole Fallera od slame, vožnja fijakerom, jahanje ponija, kao i cjelodnevni nastupi brojnih KUD-ova. Novost ovogodišnjeg ŠtrudlaFesta su radionica prirodne kozmetike te radionica radova u polju.

Programi će se odvijati od 10 do 21 sat na dvije lokacije u selu Jaškovo: na središnjoj pozornici te u kuriji Jaškovo (Centar za rehabilitaciju Ozalj). Sve informacije, kao i prijave za profesionalno i amatersko natjecanje u pripremi štrudle nalaze se na www.strudlafest.com.

A dodatni motiv za vikend posjet ovom prekrasnom dijelu Karlovačke županije svakako je utrka Run of Heart koja se održava dan ranije, u subotu 2. rujna, s početkom u 9 sati u sklopu JaškoFesta. Radi se o inkluzivnom međunarodnom sportskom događaj koji uključuje elementarne igre za djecu i nekoliko utrka različitih duljina kroz pitomi jaškovski krajolik. Sudjelovati mogu baš svi – mali i veliki, od najranije vrtićke dobi, jednako kao i osobe s invaliditetom. Obavezna je samo dobra volja i raspoloženje! Posebno nas veseli najavljeno sudjelovanje u utrci Henrya Wanyoike, jednog od najbržih trkača svijeta koji je postavio nekoliko svjetskih rekorda kao slijepa osoba te dolazak u Jaškovo najboljeg hrvatskog skijaša s invaliditetom Dine Sokolovića.

Organizatori 2. ŠtrudlaFesta su: Turistička zajednica grada Ozlja, PPS destinacija Zeleno srce Hrvatske (Karlovac-Ozalj-Ribnik), Restora Žganjer i ZIA produkcija. Događanje sponzorski podržavaju: HTZ, Turistička zajednica Karlovačke županije, Turistička zajednica grada Karlovca, Milenij hoteli Opatija, Allianz, Terra Croatica, Veronika, Aquatika – slatkovodni akvarij Karlovac, Krapinske toplice – Aquae Vivae te Keramika Nova.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu