Znate li kako napraviti ukusni domaći poke bowl?

by | 4 ožujka, 2021

Poke bowl jelo je koje se populariziralo i na domaćem tržištu u posljednjih nekoliko godina, no forma u kojoj ga danas poznajemo je u principu nastala još 70-ih godina na Havajima.

Poke je sirova riba narezana na kockice koja se služi ili kao predjelo ili kao glavno jelo i jedno je od glavnih jela autohtone havajske kuhinje. Tradicionalni su oblici aku i heʻe. Heʻe poke se obično naziva japanskim imenom tako poke, osim na mjestima poput otoka Niʻihau gdje se govori havajski jezik. Oko 2012.godine popularnost poke bowla naglo je porasla, a havajski restorani su se počeli otvarati diljem svijeta te posluživati ovo ukusno jelo po tradicionalnoj i nešto modernijoj recepturi. Moderna verzija sadrži avocado, terijaki umak, ponzu umak, gljive, luk, ukiseljene halapenjo papričice, sirachu, ananas, đumbir, krastavac, tunu i rižu za sushi te može varirati od restorana do restorana.

Ako još uvijek niste uspjeli ugrabiti svoje mjesto u omiljenom restoranu koji nudi poke bowl, vrijeme je da ga naučite pripremiti i kod kuće.

Foto: Unsplash