Otkrijte koje sve tegobe liječi kamilica

by | 9 studenoga, 2019
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES/THINKSTOCK

Puno žena ima jako bolne menstruacije, a često im u ublažavanju tegoba ne mogu pomoći ni neki lijekovi koliko to može kamilica.

Grčeve će vam smiriti dvije do tri šalice ukusnog čaja od kamilice, a bolove najbolje možete ublažiti oblozima od ove ljekovite biljke.

Njih napravite tako da veliku žlicu osušenih cvjetova kamilice prelijete četvrtinom litre vrućeg mlijeka, procijedite i tople obloge stavljate na trbuh. Bolovi će vrlo brzo nestati.

Čaj

Čaj od kamilice pomaže kod mnogih zdravstvenih problema. Najviše se koristi za liječenje prehlade jer ima antibakterijska svojstva. Jako je koristan i za povećanje broja leukocita u krvi.

Čaj od kamilice je vrlo dobar lijek za smirenje. Za odrasle se ovaj čaj priprema tako što se žlica osušenih cvjetova kamilice prelije s dva decilitra kipuće vode i ostavi se poklopljeno 15 minuta.

Ako popijete čaj od kamilice prije nego što odete u krevet, puno ćete lakše zaspati nego obično.

Kamilica

Kamilica (lat. Matricaria chamomilla) je ljekovita biljka koja se najčešće koristi u sezoni gripe i prehlade. Sadrži kalcij, fosfor, tanin i eterično ulje.

Snižava temperaturu, ublažava bolove, pospješuje probavu, smanjuje osipe i liječi akne. Ona je blagi sedativ te smiruje i živčani sustav.

Djelotvorna je kod raznih bakterija u mokraći, na koži, crijevima. Pojačava izlučivanje mokraće i smanjuje količinu mokraćne kiseline. Pomaže kod gljivičnih infekcija.

Djelotvorna je kod artritisa, alergije, angine, bolova uha i grla, bronhitisa, bolesti žlijezda, bubrega, kamenaca mjehura, inficiranih rana, konjunktivitisa, tumora i drugih zdravstvenih problema.

Smiruje grčeve, osobito kod dojenčadi i djece. Pomaže kod nesanice, osobito dječje, noćnih mora, neuroza, depresije, zabrinutosti i općeg lošeg psihičkog stanja.

Preporučuje se za liječenje ekcema, nadraženosti dječje kože od žuljanja pelena te ispucalih bradavica na dojkama.

Zbog svoje velike ljekovitosti, kamilica se koristi kod raznih kožnih nečistoća lica i tijela, upalnih stanja kože, opeklina, sunčanih opeklina, raznih rana, kod problema s masnom kosom i s bolesnim vlasištem kose.

Kamilica se upotrebljava i u kozmetici. Parenje lica kamilicom odlično je za osjetljivu kožu, a ispiranjem kose čajem od kamilice dobiva se poseban sjaj na kosi.