Znanost kaže da postoji način na koji možete obnoviti strast i učvrstiti ljubav u vezi

by | 17 prosinca, 2020

Za zdrav i stabilan ljubavni odnos potreban je rad, trud te temelji iskrenosti i međusobnog razumijevanja. No i najstabilnije veze mogu se suočiti s jednoličnošću.

Ako ste u dugoj vezi i ako ste osjetili val “dosade”, nemojte se brinuti i osjećati se loše. To je česta pojava, koja se događa ne samo u vezama, već i u drugim odnosima pa i u odnosu koji imamo sa sobom samima. Ta se jednoličnost može iskorijeniti na brojne načine, a znanost kaže da u tom uvelike pomaže strah, odnosno izlazak iz zone komfora. Istraživanje objavljeno putem PubMed-a kaže kako se (dugogodišnji) partneri mogu zbližiti čineći nove i uzbudljive stvari zajedno.

Dakle, osjećaj pripadnosti i povezanosti nisu jedine stvari od kojih je satkana ljubav. U održavanju ljubavi i strasti sudjeluje i osjećaj ushićenosti, a navedeno istraživanje to i dokazuje. Sudionici istraživanja (ljubavni parovi) morali su otići u zabavni park i voziti se vlakom smrti. Prije i nakon tog adrenalinskog izleta postavljana su im pitanja o povezanosti i privlačnosti te je uspostavljeno da je nakon vožnje vlakom većina parova osjećala veću međusobnu privlačnost.

Da su ushićenost i strašna iskustva načini povezivanja ljudi, dokazuje i jedno starije istraživanje, čiji su ispitanici morali prijeći preko visećih i običnih mostova te odgovoriti na pitanja o seksualnoj privlačnosti. Ispostavilo se da su ispitanici koji su prešli preko visećeg mosta osjetili strah te veću seksualnu privlačnost. Zaključak koji se može izvući iz ovih znanstvenih istraživanja vrlo lako možete primijeniti na vlastitoj vezi, a on kaže da se strast da uzburkati činjenjem stvari koje su nove, uzbudljive i drukčije.

To, naravno, ne mora značiti da morate ići na vlak smrti, skakati s mosta ili sudjelovati u nekoj drugoj adrenalinskoj avanturi. Za obnovu strasti u vezi bit će dovoljno činjenje stvari koje niste činili nikada prije. Pronađite zajednički hobi, napravite plesni tulum za dvoje, odgovorite na 36 pitanja koja povezuju ljude, udomite životinju iz azila, probajte novu pozu u seksu ili seksualne igračke. Izbor je doista velik, a sve što treba je malo mašte i hrabrosti za izlazak iz zone komfora. Isprobavanje novih stvari ima veliku moć kada je povezivanje u pitanju, a to nam je potvrdila i znanost.

Foto:  Olya Kobruseva/Pexels