Tri sigurna znaka ljubomore u vezi koja ne smijete zanemariti

by | 13 lipnja, 2023
ljubomora u vezi znakovi

Čak i u najsigurnijim vezama ponekad dolazi do ljubomore i kontrole.

Znakovi toksične ljubomore često su suptilni, ali ne smiju se zanemariti. Kad se javljaju u odnosima, mogu izazvati veliku štetu i negativno utjecati na emocionalno i mentalno zdravlje pojedinca, a isto tako i na cijelu vašu vezu.

Vernessa Roberts, PsyD, LMFT, terapeutkinja, za Self.com kaže da osjećaj nelagode obično proizlazi iz tjeskobe, sumnje, paranoje ili nesigurnosti – a sve to može prirodno nastati kad se bojite da ćete izgubiti nekoga tko vam je važan.

Međutim, kad sumnja u sebe preraste u nestalne i iracionalne optužbe ili kontrolirajuće ponašanje koje izaziva osjećaj krivnje, tada je ljubomora znak nečeg ozbiljnijeg. Postoje stavke po kojima ćete lako prepoznati radi li se o zdravoj ili nezdravoj ljubomori.

Znakovi ljubomore u vezi koje ne smijete zanemariti

Ljubomora koja rezultira ispadima bijesa

Svatko ima trenutke kad ga ljutnja nadvlada i kad reagira na načine na koje nije previše ponosan. Međutim, ako često pazite što ćete reći u blizini svog partnera ili pazite da jedan krivi potez ne dovede do svađe, napravite korak unazad i zapitajte se zašto ste toliko oprezni – ističu stručnjaci.

Ono što je sigurno jest to da biste trebali moći iskreno izraziti svoje mišljenje, čak i ako se možda partner ne slaže s vama. Osjećaj navale tjeskobe dok očekujete njihovu reakciju način je na koji vam vaše tijelo govori da se ne osjećate sigurno s tom osobom i važno je slušati taj instinkt.

Također, u ovu kategoriju spada i manipulacija jer osobe koje su toksično ljubomorne mogu koristiti manipulativne tehnike kako bi postigle ono što žele. To može uključivati krivnju, ucjenu, prijetnje ili čak emocionalno iscrpljivanje partnera.

Manipulacija je oblik emocionalnog zlostavljanja te može imati dugoročne negativne posljedice po partnerovo samopouzdanje i dobrobit. Zato je upravo važno prepoznati to na vrijeme i poduzeti potrebne korake.

Pročitajte: Stručnjakinja objašnjava zašto osjećaj dosade u vezi nije loša stvar

ljubomora u vezi

Kontroliranje

Osoba koja je toksično ljubomorna često će pokušavati kontrolirati svaki aspekt partnerovog života. Kontrola može biti suptilna, ali postupno raste i preuzima sve više prostora u odnosu.

Ovo se odnosi na stavku kad vas partner pokušava potpuno odvojiti od drugih ljudi, uključujući i prijatelje i obitelj, i to je znak koji nikad ne biste trebali ignorirati. Ako vaš partner neprestano omalovažava vaše voljene ili vas pokušava natjerati na mišljenje da su oni jedine osoba kojima možete vjerovati, budite oprezni. Umjesto da vas pokušavaju “zaštititi”, možda vas zapravo isključuju iz vašeg sustava podrške kako bi vas kontrolirali i manipulirali vama.

Narušavanje privatnosti

Osobe koje su toksično ljubomorne često će prekršiti granice privatnosti svog partnera. To može uključivati čitanje partnerovih poruka ili čak praćenje njihovih koraka. Ovo ponašanje nije samo neprihvatljivo već dovodi i do kršenja povjerenja u odnosu.

Biti neovisan o svome partneru – provoditi vrijeme odvojeno te imati svoje prijatelje, hobije i interese – jednako je važno za vas i vaš odnos, kao i za kvalitetno provođenje zajedničkog vremena.

Partner kojemu je doista stalo do vas potaknut će vas na to da budete svoji i povežete se s ljudima i stvarima koje volite – a ne da vas koči.

Pročitajte: Mindful ciklus: 5 rituala za ublažavanje PMS-a, povezivanje sa svojim tijelom i povećanje samopouzdanja 

ljubomora u vezi znakovi

Foto: Pexels