Mindful ciklus: 5 rituala za ublažavanje PMS-a, povezivanje sa svojim tijelom i povećanje samopouzdanja

Zavolite svoj menstrualni ciklus!

by | 8 ožujka, 2023
5 (pred)menstrualnih rituala

U mnogim drevnim kulturama ženski se ciklus smatrao svetim i dragocjenim periodom. Zbog povezanosti ciklusa s Mjesečevim mijenama, vjerovalo se da žene za vrijeme menstruacije koriste “šamansku” i duhovnu moć. Antropolozi smatraju da to objašnjava korištenje tzv. menstrualnih kuća koje su, u određenim kulturama, bile namijenjene za povlačenje žena.

Na tragu tih drevnih praksi, u zapadnom su svijetu sve popularniji wellbeing rituali kojima žene odaju počast svom ciklusu, odnosnom svome tijelu. Poklonite sebi zasluženu pažnju prakticirajući rituale koji će vam pomoći pronaći radost, mudrost i ljubav prema samima sebi tijekom ovog svetog vremena.

5 (pred)menstrualnih rituala

Donosimo pet biljaka i rituala iz cijelog svijeta za ublažavanje menstrualnih tegoba, smanjivanje razine tjeskobe i stresa te otkrivanje posebnih moći koje možete iskoristiti za dobrobit i duhovni rast.

Iskušajte vaginalnu kupku

Iskušajte yoni kupku, drevni indijski ritual njege intimnog dijela ženskog tijela. Zagrijte zdjelu vode s aromatičnim biljem koje volite, čučnite iznad zdjele i dopustite da blagotvorna para (u koju ste, po želji, dodale probrana eterična ulja) njeguje vašu vulvu.

Yoni parenje ne savjetuje se tijekom krvarenja, ali može biti iznimno blagotvorno za žene koje pate od PMS-a, jakih grčeva ili duboko ukorijenjenog stresa. Ritual se preporučuje prakticirati 1-3 dana prije ili poslije menstruacije.

Poslužite si koprivu

Jedite hranu bogatu željezom, poput koprive, raštike ili sušenih marelica, pogotovo ako imate obilne menstruacije. Hrana bogata ovim važnim mineralnom će vas osnažiti, regulirati ciklus i ublažiti menstrualne grčeve.

5 (pred)menstrualnih rituala

Pijte čaj od maline

Ova biljka, bogata vitaminima i mineralima, u nekim se krajevima svijeta naziva biljkom za žene. Čaj od lišća maline može, naime, pomoći ublažiti predmenstrualne simptome kao što su grčevi, povraćanje, mučnina i dijareja.

Krvarite slobodno

Dopuštajući si da “slobodno“ krvarite koristeći menstrualne uloške ili menstrualne gaćice umjesto tampona, možete se osjećate ugodnije i prirodnije. Zagovornici tzv. slobodnog krvarenja kažu da ovaj način krvarenja donosi manje menstrualnih grčeva i opće nelagode, veći osjećaj samopouzdanja te uštedu novca.

Osamite se i odmarajte se

Menstrualni i predmenstrualni ciklus period je za relaksaciju i osluškivanje svog tijela. Što više vremena posvetite odmoru, relaksacijskim tehnikama i trenucima koje ćete provesti same sa sobom u miru i tišini. Ovo je vrijeme za vas.

Pročitajte: Službeno je! Španjolska odobrila Zakon o dopustu za žene koje pate od bolnih menstruacija

Foto: iStock/Getty Images Plus