O ovom brendu menstrualnih gaćica pričaju sve žene. Saznali smo sve o njemu

by | 12 kolovoza, 2022
Onwa menstrualne gaćice6

Menstrualne gaćice brenda Onwa novi su hit o kojem priča cijela regija! Vlasnica je Biljana Zlatanović, koja je pokrenula vlastitu liniju menstrualnih gaćica koje izrađuje u rodnoj Srbiji. Upravo ove menstrualne gaćice stvorene su za to da se osjećate bolje u svojoj koži, a sve o njima ispričala nam je sama vlasnica. Saznajte od kakvog materijala su napravljene, kako ih održavati, ali i što stoji u pozadini cijele priče!

Pročitajte: Ublažite menstrualne bolove bez analgetika 

Kako je krenula cijela priča i odakle ideja, zašto baš ovaj proizvod?

Ja sam po osnovnom obrazovanju lingvistica i kulturologinja te je upravo taj studij iz kulture bio ključan za razvijanje mog brenda menstrualnih gaćica. Naime, fokus na tom masteru u Francuskoj dosta je išao k studijama roda (gender studies), gdje sam puno naučila i željela naći primjenu u nečemu opipljivijem od akademskih okvira razgovora na ove teme.

Konkretno, što se tiče menstruacije, to je upravo stigma i tabui u vezi s istom, cijela problematika oko toga na koje načine su napravljeni ulošci i tamponi te na koji način menstruacija utječe na naše svakodnevne živote kao žene, ali isto tako i pitanje udobnosti i utjecaja na životnu sredinu. Mislim da menstrualne gaćice odlično obuhvaćaju sva ova pitanja, a ne samo proizvod kao takav, već i priča oko njega. Nigdje kod mene na webu nećete vidjeti da pokušavam izbjeći riječ menstruacija ili krv, ili da upotrebljavam izraze poput ,”tetke iz Crvenke”, kako mi u Srbiji kažemo. Cilj marke je, naravno, da se ponudi zdrav i udoban proizvod, ali isto tako da se pokrene razgovor o jednomjesečnom krvarenju. Zato imamo i dio s blogom, gdje upravo širimo broj tema vezanih za menstruaciju.

Onwa menstrualne gaćice

Onwa menstrualne gaćice

Od kakvih materijala/sastava su napravljene Onwa menstrualne gaćice?

Svi materijali su Oekotex, što znači da kod izrade nisu korištene kemijske supstancije. Prvi upijajući sloj je pamuk. Drugi je bambus, naš poseban sastojak koji ima pregršt supermoći. Bambus ima antialergijska i antibakterijska svojstva, omogućava prirodno odstranjivanje neugodnih mirisa i ima veliku moć upijanja. Zaštitni sloj dizajniran je po posebnoj tehnologiji zahvaljujući kojoj ovo menstrualno donje rublje ne propušta, ali ni ne zadržava vlažnost na našim intimnim dijelovima, zbog čega su naši intimni dijelovi suhi tokom cijelog dana. Ta vlažnost zna biti problematična jer pospješuje stvaranje gljivica na intimnim dijelovima.

Zahvaljujući vrlo tankim slojevima materijala od kojih se sastoje, ali i mekoći prirodnih Oekotex materijala, ne osjeti se razlika između najudobnijeg donjeg rublja i Onwa menstrualnih gaćica! Svi ovi materijali omogućuju da se jedne menstrualne gaće Onwa koriste 8-12 sati, što omogućava da budemo bezbrižne cijeli dan na poslu, na fakultetu, kod kuće, tijekom putovanja, ili u izlasku.

Onwa menstrualne gaćice

Onwa menstrualne gaćice

Kako se menstrualne gaćice održavaju/peru? Koliko ih često mijenjati?

Nakon korištenja, sva se krv ispere mlazom hladne vode i onda se mogu prati na 30 stupnjeva u perilici s ostalim rubljem ili opet na ruke. Ne smije se koristiti omekšivač jer on zagušuje prirodne pore materijala i s vremenom slabi upijajuću moć gaćica. Ne smije se sušiti u sušilici.

Uz pravilno održavanje, gaćice mogu trajati do pet godina. Mogu se nositi 8-12 sati, ovisno o modelu, tipu menstruacije, danu jer ipak sve krvarimo na drukčije načine, pa je tako i ovo individualno. Imamo dva modela – Comfy za normalnu menstruaciju i Super Power koji je za obilnu menstruaciju. Sâm model je drukčiji, ali je i njihova moć upijanja drukčija. Comfy samo jednim nošenjem zamjenjuje oko tri normalna uloška ili tampona, dok Super Power može zamijeniti i do pet normalnih uložaka ili tampona.

Gdje kupiti/naručiti Onwa menstrualne gaćice?

Na našem webu onwa.rs. Za Hrvatsku je moguće plaćanje PayPalom direktno na webu ili preko računa.

Onwa menstrualne gaćice

Onwa menstrualne gaćice

Dosta je ženskih osoba skeptično prema korištenju menstrualnih gaćica kao zamjene za uloške i tampone. Kako ih ohrabriti da ih isprobaju?

Upravo je zato važna edukacija. Najprije u smislu da shvatimo što zaslužujemo i da to prigrlimo! Zašto bismo koristile proizvode koji se sastoje 90 % iz plastike? Proizvode koji štete našoj flori na intimnim dijelovima… Često u životu pristajemo na neke stvari zato što nemamo alternativu, naviknemo se i mislimo da nema boljeg. Ulošci i tamponi su bili prava revolucija za ženu sredinom prošlog stoljeća, ali kao i sve ostalo, stvari i tehnologije napreduju.

Nema razloga da prelazimo na bolje telefone, a da ne želimo prijeći na bolju menstrualnu zaštitu. Također, danas, uz sve probleme s klimatskim promjenama, moramo razmišljati kako da budemo dio rješenja te je ovaj proizvod odgovor na to.

Ohrabrenje će ići kroz edukaciju jer želim da žene doista razumiju srž brojnih problema te da u skladu s tim i orijentiraju svoje potrošačke navike.

Onwa menstrualne gaćice