

Zima nam uskoro i službeno stiže – doba godine u kojem naš imunitet posebno pati, a često se osjećamo izmoreno i iscrpljeno, naizgled bez ikakvog razloga. Zato je u ovim mjesecima posebno važno pripaziti na prehranu i dovoljan unos vitamina, minerala i vlakana.
Velika prednost zime jesu sezonske namirnice koje donosi – bogate hranjivim tvarima, pristupačne i pune antioksidansa, poput agruma, tamnog lisnatog povrća, korjenastih plodova i fermentiranih proizvoda koji zajedno čine savršen temelj za jačanje organizma tijekom najhladnijih mjeseci.
Što su zapravo supernamirnice? “Superhrana” je pojam koji se odnosi na namirnice koje imaju iznimna zdravstvena svojstva. Iako ne postoji formalna definicija hranjivih tvari koje hrana mora sadržavati da bi se smatrala superhranom, postoje općeprihvaćene ideje o tome što čini superhranu. To su često namirnice koje sadrže visoke koncentracije antioksidansa, vlakana ili određenih masnih kiselina koje su se pokazale iznimno korisnima za zdravlje.
6 zimskih supernamirnica
Donosimo listu šest supernamirnica koje bi bilo dobro uključiti u svoju prehranu ove sezone.
Bundeva
Bundeva je prava nutritivna bomba – prepuna je vlakana te snažnih antioksidansa poput karotenoida, vitamina C i raznih fitonutrijenata koji pomažu u jačanju imuniteta i zaštiti stanica od oksidativnog stresa. Može se pripremati na bezbroj načina – u juhama, pireima, rižotima, muffinima ili umacima, a iznimno su zdrave i sjemenke.
Kivi
Kivi je slatko, sočno supervoće puno antioksidansa, kalija, vitamina E, folata i vlakana. Ističe se sorta Sungold, koja ima čak tri puta više vitamina C od naranče. Zahvaljujući jedinstvenom enzimu koji pomaže razgradnji proteina, posebno je dobar za probavu – jedemo ga samostalno, ali i u smoothiesima te s jogurtom i žitaricama za ukusan doručak.
Cikla
Jedna starinska namirnica koja pomaže u održavanju imuniteta zimi jest cikla, posebno ukiseljena – iznimno bogata željezom, vitaminom C i cinkom savršen je dodatak sezonskoj prehrani.
Kelj pupčar
Kelj pupčar ili prokulice nude sve benefite svojih rođaka – kupusa, brokule i cvjetače. Prepune su vitamina C i K, a poznate po svom potencijalnom antikancerogenom djelovanju i zaštiti stanica od oštećenja DNK-a. Uz to, odličan su izvor vlakana, za koja svi znamo koliko su važna za pravilnu probavu.
Batat
Ukusan, sladak batat sadrži idealnu kombinaciju vlakana, magnezija i kalija koji zajedno odlično djeluju na probavu. Ovo korjenasto povrće savršena je zamjena za krumpir, a najjednostavnije ga je pripremiti narezanog na kockice u pećnici.
Grejp
Kao što su to naranča i limun, grejp je također odličan izvor vitamina C i drugih antioksidansa koji pomažu očuvanju zdravlja i imuniteta. Osim toga, grejp je bogat vlaknima.









