Zimska superhrana: Kupus, cvjetača, kivi, kruške i citrusi čuvaju organizam

by | 1 veljače, 2014

Iako su temperature vrlo niske, ne znači da ne možete jesti svježu hranu, a najbolji su izbor sezonsko voće i povrće poput kupusa, cvjetača, kivija, kruški ili citrusa.

Citrusi
Svježe i sočno citrusno voće na vrhuncu je svoje sezone u zimskim mjesecima. Sadrži flavonoide, koji pomažu u borbi sa slobodnim radikalima, te obilje vitamina u grejpu, naranči, mandarinama, limunu i limeti. Osim toga, oni djeluju kao prevencija malignih bolesti te usporavaju proces starenja organizma.

Kruška
Ovo slatko i sočno voće uzgaja se već 3000 godina, a služi kao prirodan izvor energije zbog obilja prirodnog šećera i vitamina B, kao i prirodnih vlakana. Najbolje ih je jesti svježe, mada se u zimskom razdoblju često pripremaju u kompotima. Pomažu u regulaciji krvnog sustava, snižavanja tlaka i smirivanja aritmije srca. Kruška je ujedno i jedino voće koje ne izaziva alergije.

Cvjetača
Cvjetača je povrće posebno popularno u Europi i Dalekom istoku, gdje se odavno koristi kao prevencija raka. Sadrži tek 25 kcal na 100 g, a bogat je folnom kiselinom, vitaminom C i K. Najbolji način pripreme je na pari, a može se peći na ulju, miješati s drugim povrćem, kuhati u juhi ili pripremati u pećnici. Novija istraživanja pokazuju da je korisno za pušače, jer fitonutrijenti iz njega smanjuju rizik od karcinoma pluća.

Kivi
Ovo tropsko voće potječe iz Kine, a odličan je izvor dijetalnih vlakana, vitamina i minerala. Zbog kombinacije malog broja kalorija i visoke nutritivne vrijednosti nazivaju ga supervoćem, a studije pokazuju da služi kao prevencija raka debelog crijeva. Osim toga, kivi smanjuje rizik od makularne degeneracije te pomaže u regulaciji šećerne bolesti.

Kupus
Bez obzira na to radi li se o svježem ili ukiseljenom, crvenom ili zelenom, kupus je odavno poznat kao zaštitnik zdravlja. Dobar je izvor bjelančevina, željeza, biljne masti te vitamina. Zahvaljujući antioksidansima koje sadrži, djeluje preventivno na sljedeće bolesti: ekceme, bronhitis, anemiju i povišeni kolesterol.

Izvor: 24sata.hr