Želite li ojačati imunitet, ovo su namirnice koje morate koristiti

by | 28 travnja, 2020

Ako želite ostati zdravi, najvažnije je usvojiti zdrave navike koje jačaju imunitet. To znači dovoljno spavati, upravljati stresom, biti aktivan, redovito i pravilno prati ruke i pravilno se hraniti.

Iako hrana ili dodaci prehrani nisu lijek ili stopostotna prevencija bolesti, postoje neke namirnice koje mogu imati pozitivan učinak. Ovo je 12 najčešće spominjanih među nutricionistima, a koje bi trebale postati dio vaše rutine.

Citrusi i crvena paprika 

Limun, naranče ili grejp, što god odabrali, nećete pogriješiti. Citrusi obiluju vitaminom C, a za potrebnu dozu vlakana najbolje je pojesti cijeli plod. Jedna naranča srednje veličine osigurava oko 70 mg vitamina C, a grejp oko 90 mg.

Crvena paprika također obiluje vitaminom C. Ako je sirova i srednje veličine, njenom konzumacijom ćete u organizam unijeti oko 150 mg vitamina C.

Sjemenke suncokreta i bademi 

Suncokret je odličan izvor vitamina E i B1, bakra, mangana, kalcija, magnezija i željeza, dok su bademi puni vlakana, mangana, magnezija, bakra, fosfora, vitamina E i B2.

Slatki krumpir i mrkva

Slatki krumpir je dobar izvor proteina, a sadrži više vitamina A nego mrkva. Karotenoidi, antioksidansi koji se nalaze u mrkvi, imaju pozitivan utjecaj na sprječavanje obolijevanja od bolesti krvožilnog sustava. Nadalje, karotenoidi smanjuju rizik pojave tumora te reguliraju šećer u krvi.

Mrkva ima iznimno značajan utjecaj na zdravlje očiju zato što sadrži beta karoten, koji se u tijelu pretvara u vitamin A, a upravo je navedeni vitamin jedan od najznačajnijih vitamina za zdravlje očiju. Mrkva djeluje i kao diuretik, a osim u izbacivanju suvišne vode iz tijela ona vam može pomoći i u izbacivanju štetnih tvari i toksina. Uz sve navedeno, mrkva povećava broj crvenih krvnih stanica, suzbija anemičnost i blagotvorno djeluje na rad jetre.

Srdela

Ako srdelama ne uklanjate kosti, nego ih jedete, vaše kosti će vam biti zahvalne jer ćete tako dobiti oko 40 % preporučene dnevne vrijednosti kalcija u jednom obroku. Budući da većina nas ne dobiva dovoljno kalcija, ova riba je izvrstan izbor, a također su odličan izvor vitamina B12, selena i fosfora.

Sjemenke bundeve

Jako su jeftin izvor proteina i vlakana, a obiluju i magnezijem, fosforom, manganom, triptofanom, željezom, imaju dosta bakra, cinka i vitamina K.

Kurkuma

Kurkuma sadrži snažne antioksidanse i protuupalna svojstva. Međutim, također je poznata i po antifungalnom, antibakterijskom i antivirusnom djelovanju.

Orasi

Poznati su kao namirnica koja čuva zdravlje srca i krvnih žila. Obiluju omega-3 masnim kiselinama te sadrže arginin, esencijalnu aminokiselinu koja smanjuje visoki krvni tlak, kao i vitamin E.

Češnjak

Za češnjak je dobro poznato da ima snažna antibakterijska i antiparazitska svojstva te da jača imunološki sustav.

Zeleno povrće

Ovo povrće ima sposobnost povezivanja s toksinima i drugim slobodnim radikalima i pretvara ih u neutralne elemente. Također čisti teške metale koji se nakupljaju u tijelu, a ima i protuupalna svojstva te svojstvo alkalizacije tijela, čime se organizam rješava kiselosti.

IZVOR: INDEX.HR

Foto: Unsplash

https://www.ljepotaizdravlje.hr/zdravlje/ove-namirnice-prepune-su-kalcija-a-znate-li-zbog-cega-je-jako-bitan

https://www.ljepotaizdravlje.hr/zdravlje/ovo-su-najbolji-nacini-kako-mozete-prestati-jesti-meso

https://www.ljepotaizdravlje.hr/zdravlje/ove-namirnice-nikad-ne-smijete-pregrijavati