Evo zašto je dobro jesti zobenu kašu za doručak

by | 15 siječnja, 2020

Za razliku od šnite-dvije bijelog kruha ili kukuruznih pahuljica u istoj kalorijskoj vrijednosti, zobena kaša dulje vas drži sitima. Istraživanje iz 2015. je utvrdilo da se to posebno odnosi na ljude koji imaju višak kilograma. Dakle, oni koji jedu zobene pahuljice za doručak imaju veću vjerojatnost da će se osjećati sitije pa će zbog toga puno manje jesti za ručak.

Novo istraživanje nudi nadu za svakoga tko pokuša izgubiti nekoliko kilograma. Većina ljudi je svjesna da je visok udio vlakana u zobene kaše povezan sa svim vrstama dobrih stvari poput zdravog srca i debelog crijeva, prema časopisu Medical Daily.

Razlog zašto su kalorične zobene pahuljice zasitnije nego 350 kalorija kukuruznih pahuljica je taj što zobenim pahuljicama treba duže vremena da se probave.

Zob ima i drugih beneficija. Tako jedenje hrane s niskim glikemijskim indeksom, poput zobene kaše tri sata prije vježbanja, pruža čovjeku bolju izdržljivost, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu International Journal of Sports Medicine.

Naime, kad osoba može vježbati duže vremensko razdoblje, ona onda može izgubiti i više kilograma.

Niski glikemijski indeks kod zobenih pahuljica također je koristan za smanjenje rizika od dijabetesa tipa 2. Ljudima koji već boluju od dijabetesa tipa 2, jedenje zobene kaše može pomoći u kontroliranju razine šećera u krvi.

Ako vam gubitak kilograma nije dovoljno dobar razlog za jesti zobene pahuljice, razmislite o nekim drugim zdravstvenim prednostima. Primjerice, zobena kaša ima neke prilično moćne hranjive tvari.

Bakar, cink, selen, tiamin i niacin su poznati kako štite i poboljšavaju zdravlje kože, prema časopisu Medical Daily. Osim toga, zdravstvene koristi za srce i debelo crijevo su neosporne. Poznato je da topljiva vlakna u zobenoj kaši smanjuju rizik od bolesti srca i rak debelog crijeva, kako piše Remedy Daily.

IZVOR: 24SATA.HR