Zdravstvene koristi krastavaca

by | 23 kolovoza, 2013

Krastavci se uglavnom sastoje od vode i zapravo imaju manji udio hranjivih tvari. Ipak, jedete li svježe ili kisele krastavce, znajte da i oni imaju brojne zdravstvene prednosti koje ne treba zanemariti.

Prirodna hidratacija
Krastavci su sastavljeni od 96 posto vode. Budući da se više od polovine našeg tijela sastoji od vode, poželjno je jesti krastavce jer oni pospješuju normalno funkcioniranje različitih sustava u tijelu. Nedostatak vode dovodi do dehidracije, što uzrokuje umor, suha usta i grčeve u mišićima. Voda je ključna i za stvaranje sline i hlađenje tijela kroz znojenje.

Vitamin A

Krastavci su puni vitamina A, koji je jedan od mnogih antioksidansa koji štite tijelo od slobodnih radikala, smanjuju rizik od raznih vrsta raka i bolesti koje nastaju zbog oštećenih stanica. Ovaj vitamin ima mnoge važne funkcije, pomaže u normalnom rastu kostiju, razvoju bijelih krvnih zrnaca i normalnom funkcioniranju krvnih stanica. Vitamin A je bitan i za mrežnicu i dobar vid.

Vitamin K

Kao i vitamin A, i vitamin K igra ulogu u izgradnji kostiju i drugih tkiva u tijelu. Međutim, uglavnom je odgovoran za stvaranje određenih proteina jetre potrebnih za zgrušavanje krvi. Ova sposobnost zgrušavanja je važna u slučaju krvarenja.

Kalij

Oko 100 g krastavaca sadrži oko 150 mg kalija. Ovaj mineral pomaže u reguliranju metaboličkih funkcija, a također igra ulogu u razvoju mišićnog tkiva. Kalij je potreban za održavanje prirodnog elektriciteta, odnosno aktivnosti srca. Krastavci sadrže i druge blagotvorne minerale, poput kalcija, fosfora i magnezija.

Jednostavan plan prehrane s krastavcima možete pronaći OVDJE.

Izvor: magazin.hr