Zdravstevni rizici kojih nismo svjesni

by | 13 lipnja, 2012

 Neke opasnosti ni ne primjećujemo. Mislimo da je proizvod siguran ako je na tržištu. Ali, mnogi proizvodi sadrže sastojke koji s vremenom ozbiljno narušavaju zdravlje.

Mobiteli

Iako je, barem službeno, ukupan rizik i dalje vrlo nizak, pojedina istraživanja pokazuju da ljudi koji su tijekom proteklog desetljeća ili duže telefonirali svakodnevno koristili mobitel, imaju veću vjerojatnost da obole od tumora na mozgu. Slanje SMS poruka ili razgovor za vrijeme vožnje učetverostručuje mogućnost za automobilsku nesreću, što možda predstavlja daleko veći rizik od zračenja. Ljudima koji ne mogu bez mobitela, savjetuje se da koriste hands-free, kako bi umanjili zračenje koje je najveće kada mobitel držimo kod glave.

Plastične zavjese za tuširanje

PVC zavjese nose opasnost zbog potencijalnih reakcija do kojih može doći, a koji mogu biti akncerogeni tokom dulje izloženosti, ali i u kratkom vremenskom razdoblju mogu izazvati mučninu i glavobolje.

Osvježivač prostorija

Jedno istraživanje njujorške zdravstvene organizacije pokazalo je da je česta upotreba isvježivača zraka jedan od najvećih uzroka razvoja astme kod djece.

Antibakterijski sapuni

Na popisu sastojaka velikog broja antibakterijskih sapuna za ruke, gelova za tijelo i nekih zubnih pasta je triklosan, koji uništava bakterije, ali istodobno može podstići i razvoj nekih opasnih bakterija koje su otporne na antibiotike.

Tagovi: