Prehrana i dijete ZDRAVLJE

Želite li ojačati imunitet, ovo su namirnice koje morate koristiti

by Ljepotaizdravlje.hr

28.04.2020.

Ako želite ostati zdravi, najvažnije je usvojiti zdrave navike koje jačaju imunitet. To znači dovoljno spavati, upravljati stresom, biti aktivan, redovito i pravilno prati ruke i pravilno se hraniti.

Iako hrana ili dodaci prehrani nisu lijek ili stopostotna prevencija bolesti, postoje neke namirnice koje mogu imati pozitivan učinak. Ovo je 12 najčešće spominjanih među nutricionistima, a koje bi trebale postati dio vaše rutine.

Citrusi i crvena paprika 

Limun, naranče ili grejp, što god odabrali, nećete pogriješiti. Citrusi obiluju vitaminom C, a za potrebnu dozu vlakana najbolje je pojesti cijeli plod. Jedna naranča srednje veličine osigurava oko 70 mg vitamina C, a grejp oko 90 mg.

Crvena paprika također obiluje vitaminom C. Ako je sirova i srednje veličine, njenom konzumacijom ćete u organizam unijeti oko 150 mg vitamina C.

Sjemenke suncokreta i bademi 

Suncokret je odličan izvor vitamina E i B1, bakra, mangana, kalcija, magnezija i željeza, dok su bademi puni vlakana, mangana, magnezija, bakra, fosfora, vitamina E i B2.

Slatki krumpir i mrkva

Slatki krumpir je dobar izvor proteina, a sadrži više vitamina A nego mrkva. Karotenoidi, antioksidansi koji se nalaze u mrkvi, imaju pozitivan utjecaj na sprječavanje obolijevanja od bolesti krvožilnog sustava. Nadalje, karotenoidi smanjuju rizik pojave tumora te reguliraju šećer u krvi.

Mrkva ima iznimno značajan utjecaj na zdravlje očiju zato što sadrži beta karoten, koji se u tijelu pretvara u vitamin A, a upravo je navedeni vitamin jedan od najznačajnijih vitamina za zdravlje očiju. Mrkva djeluje i kao diuretik, a osim u izbacivanju suvišne vode iz tijela ona vam može pomoći i u izbacivanju štetnih tvari i toksina. Uz sve navedeno, mrkva povećava broj crvenih krvnih stanica, suzbija anemičnost i blagotvorno djeluje na rad jetre.

Srdela

Ako srdelama ne uklanjate kosti, nego ih jedete, vaše kosti će vam biti zahvalne jer ćete tako dobiti oko 40 % preporučene dnevne vrijednosti kalcija u jednom obroku. Budući da većina nas ne dobiva dovoljno kalcija, ova riba je izvrstan izbor, a također su odličan izvor vitamina B12, selena i fosfora.

Sjemenke bundeve

Jako su jeftin izvor proteina i vlakana, a obiluju i magnezijem, fosforom, manganom, triptofanom, željezom, imaju dosta bakra, cinka i vitamina K.

Kurkuma

Kurkuma sadrži snažne antioksidanse i protuupalna svojstva. Međutim, također je poznata i po antifungalnom, antibakterijskom i antivirusnom djelovanju.

Orasi

Poznati su kao namirnica koja čuva zdravlje srca i krvnih žila. Obiluju omega-3 masnim kiselinama te sadrže arginin, esencijalnu aminokiselinu koja smanjuje visoki krvni tlak, kao i vitamin E.

Češnjak

Za češnjak je dobro poznato da ima snažna antibakterijska i antiparazitska svojstva te da jača imunološki sustav.

Zeleno povrće

Ovo povrće ima sposobnost povezivanja s toksinima i drugim slobodnim radikalima i pretvara ih u neutralne elemente. Također čisti teške metale koji se nakupljaju u tijelu, a ima i protuupalna svojstva te svojstvo alkalizacije tijela, čime se organizam rješava kiselosti.

IZVOR: INDEX.HR

Foto: Unsplash

https://www.ljepotaizdravlje.hr/zdravlje/ove-namirnice-prepune-su-kalcija-a-znate-li-zbog-cega-je-jako-bitan

https://www.ljepotaizdravlje.hr/zdravlje/ovo-su-najbolji-nacini-kako-mozete-prestati-jesti-meso

https://www.ljepotaizdravlje.hr/zdravlje/ove-namirnice-nikad-ne-smijete-pregrijavati