Zdrav doručak izgleda ovako i zbilja ga nije teško napraviti svaki dan

by | 27 rujna, 2019

Zdrav i hranjiv doručak treba sadržavati kombinaciju proteina, ugljikohidrata i malo masnoće. Proteini doprinose boljoj koncentraciji, ugljikohidrati će vam osigurati energiju, a biljna vlakna pospješiti probavu.

Voće je odličan izvor biljnih vlakana. Budući da obiluje vodom, možete ga jesti i u većim količinama. Što je boja voća intenzivnija, to je veći postotak antioksidanasa koji se u njemu nalaze. Zamrznuto voće je podjednako hranjivo kao i svježe, ali pod uvjetom da ne sadrži šećer.

Jaja su uvijek dobar izbor za doručak, jer su bogata proteinima. Točnije, proteini se nalaze u bjelanjku, dok žumanjak sadrži kolesterol, ali i neke hranjive sastojke – željezo, te vitamine A i B.

Mliječni proizvodi, poput mlijeka i jogurta, obiluju proteinima i ugljikohidratima, a sadrže vrlo malo kalorija i odličan su izvor kalcija. “Običan” jogurt je uvijek bolji izbor od voćnog, a obrano mlijeko hranjivije od onog punomasnog.

Još jedan izvor ugljikohidrata također su integralne žitarice, te bi bilo dobro da ih uvrstite u jutarnje obroke.