Zdravi božićni kolačići gotovi u svega nekoliko minuta

by | 14 prosinca, 2020

Ostalo nam je svega dva tjedna do Božića, i pokušavamo ih iskoristiti najbolje što možemo s obzirom na cijelu godinu.

I umjesto da sabotiramo Božić, odlučili smo ove godine prisjetiti se onoga što nas je najviše veselilo dok smo bili djeca – izrada kolača s mamom u kuhinji dok nas noge i ruke ne izdaju. Iako smo tada radili sve što je bilo stavljeno pred nas, danas, s kojim kilometrom i godinom više, odlučili smo se za zdraviju verziju božićnih kolačića. U nastavku pročitajte naša tri favorita za ove blagdane. (Pročitajte: Ove cimet rolice s preljevom od borovnica poželjet ćete raditi uvijek iznova)

Zdravi božićni kolačići

Polumjeseci od vanilije i badema

Sastojci:
šalica mljevenih badema
¾ šalice nerafiniranog šećera
1 1/3 šalice integralnog brašna
1 šalica bijelog brašna
¾ šalice hladno prešanog suncokretovog ili kokosovog ulja
¼ šalice vode
1-2 žličice prave vanilije

Priprema:
Zagrijte pećnicu na 175 °C. Sameljite šećer i bademe, pomiješajte ih s brašnom i mrvom soli, dodajte ulje, vodu i vaniliju. Oblikujte tijesto u polumjesece s debljom sredinom i tanjim završecima. Stavite ih na podmazani lim i pecite 12 do 15 minuta, dok lagano ne posmeđe. Po želji ih pospite nerafiniranim šećerom u prahu.

Veganski čokoladni tartufi

Sastojci:
240 grama veganskog kremastog sira
2 šalice nerafiniranog šećera u prahu
2 šalice tamne čokolade
mljeveni badem, orah ili kokosovo brašno (opcionalno)

Priprema:
Stavite sir u blender. Šećer polagano dodajte u sir dok ga blendate. Zatim u smjesu sira i šećera dodajte čokoladu, koju ste prethodno otopili. Sve to dobro izradite u blenderu dok ne dobijete gustu, jednoličnu smjesu. Pustite da smjesa odstoji u hladnjaku dva sata. Oblikujte kuglice i uvaljajte ih u kokos, orah ili badem. Zatim ih ponovno stavite u hladnjak.

Kolačići od đumbira

Sastojci:
pola šalice nerafiniranog šećera
1 žličica đumbira u prahu
1 žličica cejlonskog cimeta
½-1 žličice sode bikarbone
pola šalice melase
½ šalice sojina mlijeka
2 i pol šalice integralnog brašna
malo soli

Priprema:
Promiješajte šećer, đumbir, cimet, sodu i sol. Dodajte melasu i sojino mlijeko te dobro izmiksajte. Na kraju, stalno miješajući s mikserom, dodajte brašno. Tijesto razvaljajte po pobrašnjenoj površini. Poželjno je da bude što tanje tako da kolačići budu hrskaviji. Oblikujte kolačiće te ih stavite u pobrašnjeni i podmazani lim. Pecite na 175 °C oko 20 minuta. Pustite ih da odstoje pet minuta, a zatim ih prebacite u zdjelu.

Foto: Unsplash