
Ove namirnice bogate magnezijem pomoći će vam lakše zaspati
Često čujemo da nije zdravo jesti prije spavanja. Dok se slažemo da teški, obilni obroci kasno navečer nisu baš najbolja opcija, stručnjaci zapravo...
Zimski desert u novom ruhu, s preljevom od borovnica, osvaja na prvi pogled, a okus je taj koji traži da se rade iznova. Ako ste tražili nešto slatko, nešto što će osvojiti baš sva nepca, ovaj recept Mateija s bloga Plant-based Full of Taste mogao bi biti onaj dobitni.
Sastojci (za 12 rolica):
Cimet rolice
500 g glatkog brašna
75 g kokosovog ulja
75 g šećera + 2 žlice
250 ml biljnog mlijeka + 50 ml
vrećica suhog kvasca
50 g margarina
2 žličice cimeta + 3 žličice
žličica kardamoma
Preljev od borovnica
100 g smrznutih borovnica
100 g šećera u prahu
žličica gustina
50 ml biljnog mlijeka
Priprema:
Cimet rolice
1. Stavite grijati u posudu 250 ml biljnog mlijeka. U maloj zdjelici pomiješajte suhi kvasac i žlicu šećera. U tu zdjelicu dodajte dvije žlice toplog mlijeka, promiješajte i odložite sa strane. Ostatku mlijeka dodajte kokosovo ulje, 75 g šećera, dvije žličice cimeta i žličicu kardamoma. Zagrijavajte tu smjesu na nižoj temperaturi dok se ulje ne otopi. Kad se otopilo, ostavite nekoliko minuta sa strane da se ohladi.
2. U veliku zdjelu stavite brašno i dodajte mješavinu kvasca, mlijeka i šećera. Ulijte smjesu iz posude u kojoj se nalazi mlijeko, ulje i ostali sastojci. Mijesite rukama dok ne dobijete kompaktnu smjesu, odnosno tijesto. Izvadite tijesto iz posude i mijesite ga do 10 minuta, dok ne dobijete svilenkasto tijesto. Vratite ga u posudu, prekrijte krpom i držite na toplom 40-ak minuta.
3. U čistoj posudi na nižoj temperaturi otopite margarin, dodajte dvije žlice šećera i dvije žličice cimeta. Ostavite malo sa strane da se ohladi jer ćete time mazati tijesto. Tijesto izvadite iz posude, kratko ga premijesite i razvaljajte ga u pravokutni oblik. Ravnomjerno ga premažite otopljenim margarinom, cimetom i šećerom. Pospite još malo šećera po cijelom tijestu. Zarolajte tijesto i narežite ga na jednakih 12 komada. Poslažite u protvan rolice, tako da stoje uspravno i da postoji malo mjesta između svake. Ostavite ih da stoje još 20-ak minuta.
4. Zagrijte pećnicu na 180 °C. Cimet rolice premažite s malo biljnog mlijeka, tako da ih premažete po površini i sa svake strane. Pecite ih u pećnici 25 minuta dok ne dobiju smeđu boju na površini.
Preljev od borovnica
1. U posudi pomiješajte borovnice, šećer u prahu, gustin i biljno mlijeko. Kuhajte na nižoj temperaturi desetak minuta uz stalno miješanje, dok se borovnice ne raspadnu i dok ne dobijete sirupastu strukturu.
2. Ulijte sve to zajedno u blender ili sjeckalicu i samo kratko miksajte dok ne dobijete glatku strukturu. Tim preljevom ravnomjerno prelijte cimet rolice dok su još tople kako bi upile što više okusa.