Ovo su zdravstvene blagodati tamne čokolade koje morate znati

Za zdrav život pojedite dnevno kockicu tamne čokolade

by | 23 travnja, 2021
tamna čokolada, zdravlje, dobrobiti

Tamna čokolada sve je više popularna i time postaje pravi užitak za tijelo. Brojne su zdrastvene dobrobiti tamne čokolade, posebno one s visokim udjelom kakaa. Tajna je u tome što takva čokolada sadrži flavonoide koji se ubrajaju u antioksidanse čime pozitivno utječu na zdravlje cijelog organizma. Uz to, čuva srce, smanjuje rizik od srčanih bolesti, regulira krvni tlak, smanjuje stres i poboljšava koncentraciju i pamćenje.

Nutricionistkinja Jenna Hope ističe kako tamna čokolada sadrži više kakaa, a upravo je kakao nositelj brojnih blagodati. Što je veći sadržaj kakaa, niži je sadržaj šećera. Tamna čokolada obično se kreće u omjerima od 70-100 %. Što je veći postotak, niži je šećer, a sadržaj kakaa veći.
Također, tamna čokolada povezana je s poboljšanjem vaskularnih funkcija, smanjenjem krvnog tlaka i zdravljem srca. Uz to, pomaže u spavanju i bogata je magnezijem koji ima ključnu ulogu u opuštanju živaca i mišića te proizvodnji energije.

Ako se vodite načelima zdravog života koji ispunjava vaše tijelo i um, svakako u dnevnu rutinu unesite između 20-30 g čokolade – toliko je dovoljno jer je upravo tamna čokolada gorča od mliječne čokolade i s količinom valja pripaziti. (Pročitajte: Tamna čokolada uvelike može pomoći u borbi protiv depresije)

Foto: Unsplash/Charisse Kenion