ZAŠTO TREBAMO JESTI ove orašaste plodove?

by | 1 siječnja, 2017
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

Za deserte poput orahnjača, rafiola, kiflica, pita i slično, koje ćemo spremati ovih blagdana, trebaju nam orašasti i koštunjičavi plodovi, koju su i više nego zdravi.

Šaka orašastih plodova na dan smanjuje rizik obolijevanja od bolesti srca, raka i slično za 20 %, a također ćemo ih trebati nakon blagdanskih teških obroka, jer pomažu u borbi s prekomjernim kilogramima. Idealni su i za studentske ispitne rokove u veljači, jer povećavaju koncentraciju.

Kuhanjem ili pečenjem, ne zagore li, ne smanjuje se njihova vrijednost masnoća, vitamina i minerala, stoga se preporučuje 30 do 60 grama orašastih plodova na dan.

Lješnjaci su jedni od najpopularnijih orašastih plodova, o čemu svjedoči svjetska proizvodnja od 800 tisuća tona godišnje. Imaju visoku nutricionističku vrijednost te su bogati zdravim masnoćama i dobar su izvor dijetalnih vlakana i minerala.

Bademi su koštunjičavo voće koje je pokorilo svijet. Bogati su kalcijem, puni biljnih proteina, dijetalnih vlakana, vitamina E i najmanje su kalorični.

Indijski oraščići su sjemenke cashew jabuke te su zbog nježnog okusa omiljena grickalica mnogima, a često se koriste u salatama, slatkišima, namazima i jelima od povrća. Bogate su nezasićenim masnim kiselinama te smanjuju rizik od dijabetesa tipa 2, a odličan su izvor antioksidanasa.

Orasi su puni omega-3 masnih kiselina koje poboljšavaju pamćenje, snižavaju krvni tlak, pomažu boljem snu i gubitku kilograma te su bogati vitaminima C i E, kalcijem, magnezijem i željezom.

Brazilski orasi nutritivna su bomba protiv bolesti, jer pomažu tijelu u proizvodnji antioksidanasa. Također su bogati cinkom koji potiče obnavljanje kože, a dobra su prevencija raka prostate.

Emma Matković