Djeca i punomasno mlijeko: Što je ispravno?

by | 16 travnja, 2020

Iako ga u posljednje vrijeme prati loša reputacija i odraslima se savjetuje da ne piju mlijeko, djeci je ono itekako potrebno. Mlijeko je odličan izvor kalcija, joda, vitamina A i B12 te masnoća, a masti su ključne za zadovoljenje energetskih potreba kod djeteta. Djeca u dobi od godinu dana do dvije godine trebala bi piti dvije do tri šalice mlijeka dnevno.

Tri su izvora iz kojih dječji organizam dobiva energiju – mliječni proizvodi, proteini i ugljikohidrati. Prosječni dvogodišnjak treba 80 kalorija na kilogram težine, više no što treba odrasla osoba.

Nedavna studija koju je objavio The American Journal of Clinical Nutrition pokazala je da su djeca koja piju punomanso mlijeko rjeđe pretila od djece koja piju obrano mlijeko.

“Ne preporučujemo roditeljima da djeci daju obrano mlijeko, osobito ne djeci mlađoj od pet godina”, kaže za CNN Simon Steenso, nutricionist znanstvenik pri Britanskom društvu nutricionista.

Jonathan Maguire sa Sveučilišta Toronto i njegov tim pripremaju ispitivanje u kojem će sudjelovati 500 djece mlađe od pet godina kako bi vidjeli je li sadržaj masti u mlijeku koje piju ključni faktor u određivanju njihove težine. Uzet će u obzir dječje prehrambene navike, početnu težinu i ostale faktore koji mogu utjecati na rezultat studije. “Brojni faktori utječu na djetetovu težinu. Riječ je o kompleksnom problemu”, zaključuje Maguire.

IZVOR: RTL.HR