
Dva korisna recepta gotova za pola sata s mnoštvom okusa i proteina
Prije svega, treba zaboraviti na rigorozne dijete, raznorazne napitke ili čarobne tablete. Ništa od toga neće stvarno sto posto pomoći želimo li li...
Bez obzira na to koliko često kuhamo i koliko smo vješti u tome, gotovo svaka kuhinja u svojoj osnovnoj postavi sadrži kuhinjsku dasku za rezanje. Potrebna nam je prilikom kuhanja ili pripreme gotovo svakog obroka, pa čak i kad želimo usitniti voće koje ćemo ubaciti u blender.
Baš zbog toga što ju često koristimo, nije loše razmisliti o kvaliteti same daske, i to s higijenskog i zdravstvenog stajališta. Znate li da se neke daske ne bi trebale prati u perilici, a druge pak više zatupljuju noževe? Donosimo kratki vodič kroz kuhinjske daske za rezanje koji slobodno spremite idući put kad ćete u obnovu ovog nezaobilaznog kuhinjskog alata.
Drvene daske najčešće su u uporabi, a izrađuju se od bambusa, bukve, oraha, hrasta ili javora. Posebice su javorove i bambusove daske odlične iz higijenskih razloga zbog antibakterijskih svojstava. Drvene daske ne otupljuju oštrice noževa, a općenito su dugotrajne i izdržljive. Nedostaci drvenih dasaka leže u tome što se ne mogu prati u perilici, a sklone su zadržavanju boje i mirisa. Cijena im može varirati, ovisno o vrsti drva.
Staklene daske ne upijaju boje i mirise, vrlo su higijenske i mogu se prati u perilici, no zato zatupljuju noževe te su klizave. Prednost im je dugotrajnost i cijena.
Mramorne ili kamene daske su teške te također zatupljuju noževe i ne mogu se prati u perilici. No ovaj tip kuhinjskih daski vrlo je estetičan, higijenske su te otporne na mrlje i mirise. U odnosu na ostale daske nisu jeftine, ali su dobra investicija u smislu estetike i posluživanja hrane na njima.
Još jedan tip daski koje će čuvati oštrice noža jesu silikonske daske, ujedno i higijenske jer ne upijaju vlagu. Osim toga, vrlo su praktične jer su savitljive pa narezani sastojci neće letjeti s daske kad ih stavljamo u lonac, već silikonsku dasku možemo savijati. Međutim, silikonske daske nisu toliko dugotrajne pa ih se treba češće mijenjati, a cijena im je srednje jeftina, između drvenih i plastičnih. Za razliku od drvenih, mogu se prati u perilici.
U konačnici, najjeftinije daske one su plastične, ali su i najnekvalitetnije. Nisu toliko loše za noževe kao staklene ili mramorne, ali u odnosu na drvene više će tupiti noževe. Ono što je problematično kod plastičnih daski jest sâm materijal. Naime, prilikom rezanja stvaraju se mikropukotine u kojima se mogu namnožiti bakterije, ali se zato mogu prati u perilici. Dodatni zdravstveni razlog zašto plastične daske nisu najbolji izbor jest što riskiramo unos mikroplastike budući da nožem zarezujemo samu plastiku. Jedna od prednosti im je to što dolaze u različitim bojama pa se pojedinci povedu za time.
Koliko će vaše kuhinjske daske biti dugotrajne, ovisi o tome kako ih održavate, koliko često ih koristite i kakvog su materijala. Ako se pravilno održavaju, bambusove i drvene daske mogu trajati godinama, a najdugotrajnije, gotovo vječne jesu staklene i mramorne. Silikonske mogu trajati dvije do tri godine, a plastične traju najkraće, između šest mjeseci i godine dana. Da bi vaše drvene i bambusove daske bile trajnije, premažite ih uljem otprilike jednom mjesečno. To će spriječiti pucanje, upijanje mirisa i isušivanje. Pri tome nemojte koristiti biljna ulja, već mineralno ulje ili pčelinji vosak. Dasku operite, osušite, nanesite ulje ili vosak te višak prebrišite. Plastične daske promijenite ako su izgrebane, a dodatni higijenski plus bit će ako ih potopite u mješavinu vode i octa u jednakom omjeru. Mramorne i staklene daske dovoljno je oprati u perilici ili uobičajenim deterdžentom. Silikonske daske možete ponekad dodatno oprati mješavinom vode i sode bikarbone.
Foto: Pexels, Canva
Zrinka Babić je magistra sociologije i nutricionistica. Svoje je novinarske vještine “brusila” kroz razne strukture novinarstva, od televizije, radija do portala, pa tako za Kreni Zdravo (Nova TV) piše članke o zdravoj prehrani, novinarka je u Informatičnom Centru Zaprešić, a prije toga je koordinirala i pisala za Adhara centar za nutricionizam i ayurvedu (Zagreb) te je obavljala dužnost zamjenice glavnog urednika na Televiziji Zapad, Zaprešić. U slobodno vrijeme, osim što se kontinuirano educira i stječe diplome, voli dizajn interijera, fitness i dobre knjige.