Kuhinja je prostorija s najviše bakterija, naučite je čistiti pravilno

by | 19 listopada, 2020

Iako bi mnogi tvrdili suprotno, kuhinja po broju bakterija dolazi ispred kupaonice i toaleta. Veliki je problem što mnogi ljudi to ne znaju te što ne čiste kuhinju na ispravan način. Kako biste je održavali čistom i urednom, potrebno je najprije očistiti njezine površine te ih zatim dezinficirati. Danas je to posebice bitno zbog pandemije koronavirusa.

Prvo očistite, a zatim se borite protiv bakterija

Čišćenjem najprije morate ukloniti prljavštinu koja se nalazi na kuhinjskim površinama, no to ne znači da to nužno ubija i bakterije koje se nalaze na njima. Tomu služe sredstva za dezinfekciju. Čišćenje prije dezinficiranja je krucijalno jer prljavština koja se nalazi na površinama može blokirati dezinficijense te tako onemogućiti ubijanje bakterija. Nakon što ste sredstvom za čišćenje dobro očistili kuhinjske proizvode, uzmite sredstvo za dezinfekciju, nanesite ga na površine te ostavite da djeluje onoliko koliko piše na uputama.

Gdje se nakupljaju bakterije?

Kuhinjske površine i predmeti koji se koriste pri kuhanju i pripremanju hrane prepuni su bakterija. Primjerice, daske za rezanje na sebi sadrže više E. coli nego jedna WC daska. Osim toga, budite oprezni s drškama i kvakama te ih redovno dezinficirajte. Kuhinjske krpe mijenjajte svaka tri dana, a spužve svaka dva tjedna uz redovno dezinficiranje. Spužve možete dezinficirati tako što ćete ih mokre staviti minutu u mikrovalnu, oprati ih u perilici ili iskuhati u lončiću i deterdžentu.

Foto: Creatv Eight/Unsplsah