Video bivše balerine koja se prisjeća koreografije unatoč Alzheimerovoj bolesti rasplakao je svijet

by | 10 studenoga, 2020

Nije nepoznanica da glazba, pokret i ples pružaju poseban način povezivanja s vlastitim tijelom. No viralni video koji je oduševio milijune ljudi, uključujući i slavne osobe, pokazao je posebnu snagu povezivanja koja je mnoge ostavila u suzama.

Video prikazuje bivšu prima balerinu Martu C. González, koja je 60-ih godina prošlog stoljeća plesala u New Yorku, kako ponavlja koreografiju Labuđeg jezera iako je postala dementna. Unatoč posljedicama koje je Alzheimerova bolest ostavila na njezino pamćenje, González se s lakoćom i elegancijom prisjećala pokreta koje je nekoć izvodila pred publikom na kazališnim daskama. González je, nažalost, preminula 2019. godine, no video njezine izvedbe živi i dalje te se širi golemim žarom i ljubavlju.

Video je najprije podijelila španjolska organizacija (Asociación Música para Despertar), koja radi s pacijentima oboljelim od Alzheimerove bolesti, kako bi pokazali koliko glazba utječe na ljude s demencijom. Video je ovih dana ponovno oživio, a podijelile su ga i neke slavne osobe poput Antonija Banderasa, Arlene Philips te Jennifer Garner, koja je video objavila na svojoj Instagram stranici. “Naša urođena povezanost s glazbom, pokretom i umjetnošću je predivna. Prisjećanje koreografije Labuđeg jezera ove bivše balerine me shrvalo svojom ljepotom. Hvala svima koji se bore s Alzheimerovom bolešću.”, napisala je Garner na objavi koju je pogledalo više od dva milijuna ljudi te komentiralo više od 12 tisuća.

Screenshot: YouTube