Počeo je Veganuary, evo kako se uključiti u ovaj golemi pokret

Tražite novogodišnju odluku koja će biti zdrava i za vas i za planet? Dajte priliku Veganuaryju

by | 29 prosinca, 2021
Ako želite prijeći na vegansku prehranu, isprobajte Veganuary

Kreće razdoblje kad sami sebi obećajemo da nećemo nešto više “nikada” činiti (piti alkohol, pušiti), ili da ćemo više raditi nešto drugo (zdravije jesti, vježbati…). Iako mnoge odluke, pogotovo ako su tako nagle i velik korak, često ostanu ispunjene samo u prvome tjednu nove godine. Realno, promjene je dobro napraviti bilo kada, neovisno o tome je li to ponedjeljak ili prvi dan nove godine.

Međutim, mnogi vole takva obilježavanja jer imaju bolji osjećaj svoga napretka, a to je prepoznao i pokret Veganuary, koji je tu da vas podrži u isprobavanju biljne prehrane prvih mjesec dana 2022. godine, a onda možda i nakon toga.

Pročitajte više: Nova platforma pomoću koje sve recepte možete pretvoriti u veganske

Veganuary je tu da vas podrži u isprobavanju biljne prehrane u prvih 31 dan 2022., a možda i kasnije. Osim što vas kvalitetno vodi kroz veganstvo, omogućuje vam i da se zdravije hranite, saznate više o utjecaju hrane na okoliš te koliko veganska hrana može biti ukusna. Također, koliko je zapravo jednostavno izbaciti životinjske proizvode

Veganuary – kako sudjelovati?

Veganuary je neprofitna organizacija koja je pokrenuta u Velikoj Britaniji 2014. godine, ali se od tada proširila diljem svijeta. Potiče sudionike da se 31-dnevno obvezuju na vegansku prehranu tijekom mjeseca siječnja, a također surađuje s tvrtkama na lansiranju i promicanju veganskih proizvoda.

Ideja koja stoji iza Veganuaryja je učiniti što lakšim isprobavanje biljne prehrane. U nedavnom istraživanju YouGova, 31 posto odraslih SAD-a izjavilo je da je zainteresirano isprobati vegansku prehranu, ali 13 posto je bilo zabrinuto da se neće držati toga, 10 posto zabrinuto je zbog troškova, a devet posto traži pomoć s receptima, izjavio je Veganuary EcoWatch. Upravo se na tim problemima i mitovima o veganskoj prehrani pokušava doskočiti.

Kako Veganuary utječe na promjene?

Iako nekima mjesec dana nije dovoljno da se osjete promjene, zapravo uistinu jest. Ako vam treba referenca na to kako mjesec dana može promijeniti stvari, zamislite kako bi vaši zubi izgledali da ih jednostavno ne perete mjesec dana. U 2021. godini, 85 posto sudionika reklo je da planiraju prepoloviti potrošnju životinjskih proizvoda do kraja godine, dok je 40 posto reklo da će nastaviti s novom prehranom. No sudionici su izvijestili o pozitivnim ishodima samo mjesec dana veganske prehrane. Prošle godine 48 posto sudionika reklo je da im se koža poboljšala, 57 posto je izjavilo da je boljeg raspoloženja, a 61 posto ima više energije.

Osim toga, uvelike pomažete okolišu. Prema istraživanjima, prehrana bazirana na biljci može smanjiti emisije do 50 posto u usporedbi s prosječnom zapadnjačkom prehranom, a stočarska poljoprivreda doprinosi klimatskoj krizi i drugim ekološkim problemima: odgovorna je za 14,5 posto globalnih emisija stakleničkih plinova, a pet najvećih svjetskih mesnih i mliječnih tvrtki imaju ogroman ugljični otisak.

Pročitajte više: Veganski tacosi za kojima će poludjeti i najmlađi

Ne radi se samo o smanjenju emisija stakleničkih plinova. Izbjegavanje životinjskih proizvoda također može smanjiti vaš utjecaj na promjenu namjene zemljišta, potrošnju vode i onečišćenje nutrijentima, između ostalog, a ako sudjelujete u Veganuaryju, poštedite i dva milijuna životinja od nepotrebne patnje.

Kako se priključiti na Veganuary?

Ako se prijavite za Veganuary putem interneta, dobivate službeni Veganuary početni komplet, dnevne recepte, praćenje ishrane, planove obroka, savjete o pripremi hrane i 31-dnevnu seriju e-mailova. Nadalje, dobivate besplatnu e-kuharicu slavnih osoba s receptima Venus Williams, Jane Goodall, Bryana Adamsa, Mayima Bialika i drugih. Goodall je, na primjer, priložila veganski kolač od sira od jagoda, dok je Williams ponudila recepte za tri smoothieja.

“Naš cilj je osigurati da ljudi imaju tako pozitivno iskustvo jedenja veganske hrane u siječnju zbog svih sjajnih lansiranja koja dolaze i posebnih promocija koje tvrtke nude, da odluče značajno smanjiti ili čak eliminirati konzumaciju životinjskih proizvoda, dugoročno gledano”, rekli su osnivači ovog pokreta koji uzima sve više maha.

Pročitajte više: Imamo recept za brzu vegansku majonezu

Širenje kampanje poklapa se s većom ekološkom sviješću i naglaskom na biljnoj prehrani, pa zašto se ne biste priključili i vi? Zapravo, doista ne postoji argument protiv!

 

Foto: Raluca Ioana Cohn/iStock/Getty Images Plus via Getty Images