Veganski restoran prvi je put dobio Michelinovu zvjezdicu!

by | 20 siječnja, 2021

Francuska je i službeno dobila svoj prvi veganski restoran s Michelinovom zvjezdicom, što znači da je riječ o vrlo dobrom restoranu, dok dvije i tri zvjezdice znače da je riječ o odličnoj hrani zbog koje se isplati sjesti u avion i putovati do destinacije. Ono što mi možemo reći jest da bismo rado sjeli u avion i zbog ovog restorana.

Da veganski restoran dobije takvu nagradu dosad je bilo nezamislivo, dok je za vegetarijanske nešto učestalije u posljednjih nekoliko godina. Samouka kuharica i bivša arheologinja, Claire Vallee, otvorila je svoj veganski restoran ONA (kratica za Origine Non Animale, odnosno bez životinjskog porijeka) još 2016. godine u malom francuskom gradiću Arès. Poslužuje raznovrsnu organsku hranu i priprema sezonska jela, ovisno o namirnicama koje su joj raspoložive vrtu. Čak je i na terasi restorana prisutno preko 140 različitih vrsta jestivih biljaka koje koristi u svojoj kuhinji. Prema Michelinovom izvješću, restoran nudi “ukusno putovanje kroz neočekivanu gastronomiju izraženu u svim njegovim slojevima kroz večeru i sedam slijedova, te kreativno i originalno uređenje stolova koje zaokuplja vašu pažnju”.

Osim što ima organsku hranu, restoran je i samoodrživ, pa je Michelinova zvjezdica svakako ubrojila i politiku restorana – održiv pristup gastronomiji, zbog čega je nagrađen i zelenom zvjezdicom. Od 638 restorana nagrađenih tom velikom gastronomskom nagradom, svega 33 dobilo je zelenu zvjezdicu za održivi pristup gastronomiji.

Foto: Ona/Facebook