Znamo gdje možete probati prvi veganski kebab u Hrvatskoj!

by | 24 siječnja, 2023

Oaza Joyful Kitchen, šarmantni plant-based restoran u samom centru Zagreba, upravo je predstavio prvi (pravi) veganski kebab u Hrvatskoj, a mi smo saznali sve detalje!

Ako ste posljednjih godina prolazili zagrebačkom Radićevom ulicom, a posebno ako ste bili u potrazi za plant-based zalogajima, sigurni smo da vam jedno mjesto dobre energije nije promaknulo. Oaza Joyful Kitchen, smještena na kućnom broju 9, fast-casual je restoran fokusiran na nutritivno balansiranu plant-based prehranu nastao iz želje za širenjem pozitivne energije kroz hranu koja podržava život bogatstvom svojih nutrijenata i raznolikošću okusa.

Tijekom vremena, Oaza je postala jedna od omiljenih zagrebačkih postaja za brzi biljni obrok, pa se tako nerijetko nađe i na našim listama gastro prijedloga. Ono što je karakteristično za Oaza Joyful Kitchen jest da sve komponente jela pripremaju sami jer, kako kažu, nisu ljubitelji konzervansa i raznih aditiva. Oazina peciva, tortilje, burger polpete i umaci tako se pripremaju svaki dan u kuhinji, a dnevna jela uvijek se sastoje od šest elemenata cjelovitih, nutritivno bogatih namirnica. Naime, sva jela u Joyful Kitchen na bazi su cjelovitih biljnih namirnica čiji fitonutrijenti hrane naše stanice i osnažuju imunitet. Iz Oaze naglašavaju kako plant-based prehranu vide kao jednu od trenutačno najboljih i najbržih načina da individualnim dnevnim odlukama kolektivno smanjimo negativan utjecaj klimatskih promjena, a to je ideja koju svakako podržava i znanstvena zajednica. Osim kroz hranu, ljubav prema planetu u Oazi iskazuju i uporabom isključivo biorazgradive ambalaže, pa su njihovi tanjuri i pribor za jelo na bazi celuloze (papir, drvo), dok su čaše od biobazirane plastike – biorazgradive plastike na bazi šećerne trske.

vegan kebab zagreb

Prvi veganski kebab u Hrvatskoj

Ono čime nas je Oaza Joyful Kitchen jako zaintrigirala prije par dana (a nismo jedini!), kad smo opazili najavu na Instagramu, jest novitet na jelovniku. Naime, zagrebački je restoran u svoju ponudu uveo veganski kebab – i to prvi u Hrvatskoj!

Kako su nam otkrili iz Oaze, veganski kebab sastoji se od kebaba (proteini pšenice, organska soja, mrkva, poriluk, celer, luk, mahunarke, začini, sol), lepinje (mješavina tri vrste brašna), priloga (rikula, radič, salata kristal, kukuruz, rajčica, krastavac, rezani kupus, kiseli krastavci, ribana mrkva, chili pahuljice) i umaka (blagi bijeli, Chili Aurora, Tzatziki). Veganski kebab ne sadrži konzervanse, bojila, pojačivače okusa i/ili ljepila. Gotov proizvod (kebab + lepinja + prilozi + umak) ukupne mase cca 450 g predstavlja zasitan međuobrok, a prema nutritivnim vrijednostima sâm kebab na 100 grama sadržaja ima čak 28.1 g proteina, dok su masti na 12.9 g, a ugljikohidrati na 6.8 g u sveukupno 261 kcal. Kebab se poslužuje u lepinji ili tortilji s umakom, koje, kako smo već naveli, pripremaju sami u restoranu. Lepinja je kombinacija pšeničnog običnog i integralnog te pirovog brašna, dok je tortilja od pšeničnog brašna s dodatkom konoplje.

U ovom trenutku veganski kebab dostupan je za konzumaciju u samom restoranu ili se pakira za van, a od sljedećeg tjedna trebao bi biti i u ponudi dostavnih službi Wolt i Bolt. Promotivna cijena (5,20 eura) dostupna je za kupovinu u restoranu, ali, kako otkrivaju iz restorana, imat će i posebnu promociju kod dostavnih službi gdje bi uz redovnu cijenu dostava trebala biti besplatna ili simbolična.

Na naše pitanje zašto baš veganski kebab, iz Oaze nam objašnjavaju kako ne samo da je veganski kebab zdravija, održivija i etički prihvatljivija alternativa mesnom proizvodu već je svojim okusom senzacionalan proizvod sam po sebi.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli OAZA Joyful Kitchen (@oaza.joyful.kitchen)

“U današnjem užurbanom načinu života fast food hrana sa svojim udjelom u ukupnoj konzumaciji populacije kontinuirano raste, posebno među mlađim generacijama. Poslovno osluškujući trendove i potrebe, prepoznali smo otvoreni prostor za ponuditi kvalitetnu alternativu koja je po svom obliku, sadržaju i temeljnim okusima na visokoj razini. Ujedno, uvođenje veganskog kebaba dio je i strateškog usmjeravanja našeg djelovanja prema školarcima, studentima, mladim poslovnim ljudima kao populaciji koja snažno mijenja svoje životne i prehrambene navike tražeći nove opcije prihvatljivije duhu vremena i njihovim osobnim promišljanjima o užem i širem okruženju, odnosno našem planetu općenito”, pojašnjavaju iz Oaze.

Zanimljivo je da prema podacima iz 2020. godine samo u Njemačkog ima više od 40 000 ugostiteljskih objekata koji prodaju kebab (što bi u hrvatskim omjerima bilo oko 2000). Posljednja istraživanja pokazuju da u Njemačkoj među punoljetnim građanima čak 45 % njih odabire kebab kao najomiljeniju fast food hranu ispred tradicionalnih wurst kobasica (37 %) u njihovoj izravnoj usporedbi. S druge strane, potražnja i broj objekata u Hrvatskoj koji nude kebab kontinuirano raste. “U ovom trenutku nije mi poznato da u ponudi na području grada Zagreba i okolice imamo vegetarijanski, a posebno ne veganski kebab (postojao je Doner Kebaba Berlin u Maksimirskoj 119 prije otprilike tri godine, ali sad je zatvoren)”, zaključuje Zoran Hrvaćanin, direktor restorana Oaza Joyful Kitchen.

Oaza Joyful Kitchen

Foto: Oaza Joyful Kitchen/PR