Na ove načine možete povećati šansu za bržim porodom

by | 17 svibnja, 2020

Jeste li znale da postoje načini kojima možete povećati šansu za brzim porođajem? Dužina porođaja ovisi o mnogo faktora, uključujući snagu trudova, oblik zdjelice i položaj djeteta, no određene životne navike mogu vam pomoći da cijeli proces ubrzate.

Dobar san

Spavanje vam može predstavljati problem u trudnoći, no što se više uspijete naspavati, to bolje za vaš organizam. Osjećaj odmorenosti prije porođaja pomoći će vam da skupite energiju za fizički napor koji vam slijedi. Prema znanstvenicima sa Sveučilišta u Kaliforniji, trudnice koje uspijevaju spavati duže od šest sati tijekom noći imaju tendenciju kraće rađati.

Ostanite aktivne

Održavanje aktivnosti tijekom trudnoće trebalo bi vam pomoći kada dođe do odlaska u rodilište. Prema nekim istraživanjima žene koje redovito vježbaju dva do tri puta tjedno rađaju kraće od onih koje se ne kreću. Ako niste navikle na tjelovježbu, počnite sa šetnjama od 15 minuta dva do tri puta tjedno.

Angažirajte prijateljicu ili poznanicu koja je već rodila da vas posavjetuje

Istraživanje sa Sveučilišta u Torontu sugerira da vam kontinuirana potpora od žene koja je također mama može olakšati i skratiti porođaj.

Pripremite svoje tijelo i svoj um

Iako je potpuno normalno da se pribojavate porođaja, adrenalin koji se luči zbog stresa može vam usporiti trudove.

“Ključ u svemu je da se na neki način pokušate dekoncentrirati tijekom poroda”, objasnila je Mervi Jokinen, primalja iz Kalifornije.

Otiđite na toalet tijekom porođaja

Posljednjih nekoliko mjeseci trudnoće vjerojatno provodite uglavnom na toaletu budući da su ti odlasci konstantni. No, kad krene porođaj, snaga vaših trudova može vam toliko poremetiti osjećaj da nećete biti sigurni morate li na toalet ili ne. Imajte na umu da vam puni mjehur može usporiti porođaj i stvarati probleme tijekom rađanja djeteta.

Pomičite kukove

Mnoge žene instinktivno se kreću tijekom poroda i za to imaju dobar razlog. Ako stojite ravno i pokretni ste, možete ubrzati porođaj za skoro sat vremena. Gravitacija pomaže glavici vaše bebe tijekom spuštanja u porođajni kanal.

IZVOR: INDEX.HR

Photo by Dragos Gontariu on Unsplash