Trovanje hranom ljeti jako je često – donosimo koji su najčešći uzroci i simptomi!

by | 1 srpnja, 2022
trovanje hranom simptomi

Posebice tijekom ljeta itekako je važno pripaziti na prehranu i konzumaciju hrane koju koristite kako ne bi došlo do trovanja. Sve smjernice o tome objavio je Hrvatski zavod za javno zdravstvo koji ističe da trovanje hranom nastaje unutar jednog do 36 sati nakon konzumacije onečišćene hrane, a očituje se pojavom jednog ili više sljedećih simptoma: mučnine, povraćanja, bolova u trbuhu, proljeva, glavobolje i opće slabosti. Simptomi obično traju od jednog do sedam dana.

Trovanje hranom mogu uzrokovati:

  •  bakterije ili njihovi toksini koji se uslijed neprimjerene pripreme i pohrane namirnica nađu u hrani
  • virusi
  • kemikalije poput insekticida i herbicida
  • metali kao što su olovo, živa i kadmij
  • otrovne biljke kao što su velebilje i nejestive gljive
  • drugi kontaminanti kao što su mikotoksini, ostaci veterinarskih lijekova i tako dalje.

Najčešća trovanja uzrokovana su kontaminiranim Norovirusom i bakterijama – posebice salmonelom, koja se ističe kao najčešći bakterijski uzročnik trovanja hranom.

Pročitajte: Što od hrane doista smijete jesti nakon isteka roka?

Salmonela

Jela koja su posebno rizična za nastanak salmoneloza su jaja i kolači koji se pripremaju od sirovih jaja (kremšnite, princes krafne i sl.); zatim mljeveno meso, najčešće u umaku; majoneze i jela u koja se dodaje majoneza (francuska salata i sl.); tartar umak; panirani, pohani odresci (nedovoljno pečeni) te jaja općenito, pri čemu salmonele mogu biti prisutne izvana na ljusci pa mogu dospjeti u sama jaja ili u jelo s jajima. Salmonele se također mogu unijeti i neopranim rukama osobe koja ih izlučuje (bolesna osoba ili asimptomatski kliconoša) i radi s hranom. I većina ostalih bakterijskih otrovanja hranom događa se na jednak način, to jest umnažanjem uzročnika u namirnicama ili jelima, stajanjem hrane izvan hladnjaka nekoliko sati na sobnoj temperaturi.

Norovirus

Norovirus je vrlo zarazan virus koji se širi tako što osobe jedu hranu ili piju vodu koja je zagađena uzročnikom. Ovo se dogodi ako se hrana ili voda obrađuju vodom zagađenom norovirusom (na polju, kod kuće, u restoranu itd.), ili ako hrana i voda dođu u kontakt s tragovima izlučevina na rukama zaraženih ili nezaraženih osoba koje bi mogle sadržavati virus. Kao i kod svih trovanja hranom, znakovi/simptomi uključuju mučninu, povraćanje, grčeve u želucu i proljev. U pravilu je oporavak brz (1-2 dana) te su glavni problemi moguća dehidracija – pogotovo kod vrlo male djece, starijih i imunokompromitiranih pacijenata – te moguće asimptomatsko širenje virusa nakon oporavka.

Staphylococcus aureus

Ova bakterija se često nalazi na otvorenim ranicama kože ili u sluznici nosa ljudi koji pripremaju hranu. Kada dospije u hranu stafilokok stvara otrov otporan na temperaturu, koji se kasnijom termičkom obradom ne može uništiti te unatoč kuhanju dovodi do obolijevanja. Trovanje se često događa pri konzumiranju sladoleda ili ohlađenog mesa odojka.

Anaerobne bakterije

Bakterije kao što su Clostridium perfringens i Clostridium botulinum razmnažaju se bez prisutnosti zraka, a na namirnice dospijevaju iz nečistoće tla u obliku vrlo otpornih spora. Ako se namirnice prije kuhanja ne operu (na primjer grah), pri pripravi velikih količina (obično grah salate) može doći do aktiviranja tzv. spora, koje prežive kuhanje (do 100 °C) i prilikom postupnog hlađenja bez prisutnosti zraka se namnože i izazovu bolest s proljevom. Osnovni je problem nedovoljno kuhanje i sporo hlađenje jela.

Pročitajte: Koje je voće najbolje jesti za doručak?

Foto: panchanok premsrirut / iStock/Getty Images Plus via Getty Images