Tri razloga zašto ne bi trebalo preskakati doručak

by | 22 listopada, 2015

Prema nedavnim istraživanjima o prehrani, doručak pripada listi od sedam stavki koje jamče dugovječnost. Ako spadate u red onih koji preskaču ovaj važan obrok, podsjetit ćemo vas na nekoliko razloga zbog kojih biste trebali promijeniti lošu naviku.

ThinkstockPhotos-478212038

Doručak poboljšava raspoloženje i daje energiju
Zahvaljujući esencijalnoj aminokiselini, triptofanu, koji unosimo hranom bogatom ugljikohidratima, naše raspoloženje se može znatno popraviti nakon obroka. Serotonin, hormon sreće, nalazi se čokoladi i raznim preljevima, a omega-3 masne kiseline, koje preventivno djeluju protiv depresije, glavni su sastojak ribe i njezinih proizvoda. Možda niste svakodnevno u mogućnosti doručkovati ribu, ali kroasan s čokoladom će vam osigurati malo energije i popraviti raspoloženje.

Pozitivno utječe na koncentraciju
Pravilnim odabirom hrane, posebno zdravog voća i povrća, pozitivno utječe na koncentraciju, pamćenje i raspoloženje. Među namirnice koje najučinkovitije hrane mozak, spada šumsko voće (jagode, višnje, maline, borovnice), citrusi, zeleno lisnato povrće i luk. Ova informacija može biti dragocjena za početak navikavanja na doručak, pa tako u početku umjesto omleta možete pojesti šaku borovnica ili napraviti laganu salatu koja će vam dati energiju i potencijalno otvoriti apetit.

Potiče pravilno funkcioniranje organizma
Da bi organizam pravilno funkcionirao, potrebne su mu hranjive tvari, koje od ranog jutra možete osigurati doručkom. Ako se osjećate umorno, pospano i dekoncentrirano, zapitajte se je li mogući uzrok preskakanje obroka. Izbjegavati hranu ujutro je vrlo iscrpljujuće za organizam, koliko god da je odmoran, smatraju znanstvenici. Razlog leži u tome što nam je hrana potrebna svaki dan, i tijelo prirodno „očekuje“ da od samog buđenja bude nahranjeno i time spremno za cjelodnevni napor.

Izvor: Life Content
Foto: Guliver/Thinkstock