Tretmani lica koje bi vaš vizažist želio da napravite prije dolaska na šminkanje

by | 16 siječnja, 2023
kako pripremiti kožu za šminkanje

Budimo iskreni, tko od nas ne žudi za savršeno mekom kožom bez vidljivih pora? Iako je “savršena” koža možda nedostižna, prvi korak za dobivanje glatke i besprijekorne podloge počinje ulaganjem u zdravlje našeg najvećeg organa. Narušeno zdravlje kože može biti uzrokovano brojim čimbenicima, poput UV oštećenja, akni, nedostatka vitamina u prehrani, konzumacije prerađene hrane, dehidracije, hormonalne neravnoteže, pušenja… Počnite tako da se usredotočite na brigu o svojoj koži i prilagodite svoju rutinu njezinim jedinstvenim potrebama. Iako je možda primamljivije uložiti u luksuzne pudere i korektore, promišljena rutina njege kože glavni je prioritet.

Koži u prosjeku treba oko 27-30 dana da se u potpunosti regenerira. Dakle, čak i s najboljim tretmanima za njegu kože, nema brzog rješenja. Potrebna je upornost uz odgovarajuću rutinu i kvalitetne proizvode za njegu kože. Dodavanje odličnog seruma ili kreme vašoj rutini može poboljšati izgled vaše kože s vremenom, no nikad vam neće dati rezultate preko noći. Jednako je i s terminom šminkanja kod vizažista. Nema kreme ili primera koji će u potpunosti nakon 10 minuta riješiti problem kronično dehidrirane kože koju nikad ne hranite. Takva koža je oljuštena, osjetljiva i sklona crvenilu. Proizvodi kojima vizažist raspolaže mogu smiriti to stanje ili ga ublažiti, ali ne i kompletno riješiti. Bez sjajne kože i ujednačenog tena ne možete postići lijepo našminkano lice. 

Bilo da ste već upoznati s raznim tretmanima ili ste potpuni početnik u odlascima kozmetičaru, za koji god se od ovih tretmana odlučite prije dogovorenog termina šminkanja, vaš vizažist će vam biti zahvalan. Svi tretmani za lice slijede sličan redoslijed (parenje, piling, ekstrakcija, masaža, hidratacija itd.) s dodatnim tretmanima ili uređajima, ovisno o individualnim potrebama vaše kože.

HydraFacial tretman

HydraFacial je neinvazivan tretman lica koji na brz i učinkovit način dubinski čisti i pomlađuje kožu bez vremena potrebnog za oporavak. Pruža koži dugoročno zdravlje, prilagođava se specifičnim potrebama svih vrsta kože i može dugoročno zamijeniti klasične tretmane čišćenja lica. HydraFacial je sličan mikrodermoabraziji. Mikrodermoabrazija koristi blago abrazivni instrument za nježno brušenje kože i uklanjanje debljeg, neravnomjernog vanjskog sloja. Uređaj za HydraFacial koristi vrh za piling uparen s usisnom funkcijom za uklanjanje mrtvih stanica kože s površine lica. Nakon pilinga u kožu se unose razni serumi. Preporučuje se vrlo dehidriranoj koži bez sjaja, koži sklonoj perutanju ili onoj kojoj je potrebno dublje čišćenje i osvježavanje. HydraFacial tretman je jedini postupak hidradermoabrazije koji istovremeno kombinira čišćenje kože, piling, ekstrakciju, hidraciju i antioksidativnu zaštitu, što rezultira blistavijom i svježijom kožom. 

LED terapija lica

Znanstveno je dokazano da LED svjetla, koja rade na različitim frekvencijama i prodiru u različite dubine naše kože, imaju blagotvoran učinak na razna stanja kože. Izraz LED označava Light-emitting diodes. Oni su poluvodiči. Kako elektroni prolaze kroz ovu vrstu poluvodiča, pretvaraju se u svjetlost. LED terapija je također poznata kao fotodinamička terapija, koja uključuje usmjeravanje led svjetala u našu kožu u različitim bojama. Ova svjetla se mogu koristiti samostalno, zatim kombiniranjem više boja ili samo jedne određene boje, ali u kombinaciji s nekim drugim tretmanom.

Plavo LED svjetlo radi na principu emitiranja svjetlosti određene frekvencije koja izravno prodire u sloj kože gdje se nalaze bakterije koje uzrokuju akne. Crveno LED svjetlo emitira svjetlost određene frekvencije i izravno prodire u sloj kože gdje se odvijaju različiti procesi odgovorni za proizvodnju elastina i kolagena. Ljubičasto LED svjetlo nastaje kombinacijom crvene i plave, stoga nudi dvostruki učinak – antibakterijski i regenerirajući. Prodirući u kožu, fototerapija zelenim svjetlom utječe na samu proizvodnju, kao i na nakupljanje melanina, čiji višak uzrokuje mrlje na koži. Žuto LED svjetlo potiče mikrocirkulaciju, dovodi kisik do stanica i potiče međustaničnu razmjenu u koži, dok narančasto LED svjetlo utječe na revitalizaciju naše kože.

led terapija

Limfna drenaža lica

Vjerojatno ste već čuli da brojne zvijezde prije važnih pojavljivanja odlaze na limfnu drenažu lica. To ni ne čudi budući da ovaj tretman brzo osvježava i tonira kožu te smanjuje otečenost i podočnjake. Sâm pojam definira se kao nježna vrsta masaže lica, pa nema rizika od crvenila nakon tretmana. Zašto drenaža? Limfni sustav prikuplja i uklanja višak tjelesne tekućine i otpada iz tijela. Samim time pomaže nam u održavanju imuniteta i pomaže u borbi protiv infekcija i bolesti. Tretman limfne drenaže lica djeluje kao brzi face lifting efekt – stimulira protok limfe, smanjuje otečenost i vidljivost podočnjaka, ublažava podbradak, opušta mišiće, ublažava bore i ostavlja kožu blistavom. Nakon nekoliko tretmana koža postaje gipka i meka, čak i u slučajevima suhe kože sklone pretjeranom ljuštenju.

Liječenje akni ili dubinsko čišćenje lica

Ovaj tretman često uključuje ekstrakcije i visokofrekventni uređaj za ubijanje bakterija koje uzrokuju širenje bakterija koje izazivaju pojavu akni. Prvi čisti začepljene pore i uklanja mitesere, a drugi cilja ujednačavanje diskoloracije koja se javlja nakon oporavka od upalnog procesa. Naravno, liječenje akni zahtijeva ravnotežu – ne želite kožu jednostavno zatrpati pilinzima i ekstrakcijama. Cilj je ukloniti višak površinskog sebuma, odumrle stanice kože i naslage u porama uz eliminaciju bakterija bez izazivanja reakcije. Često se na kraju tretmana dodaje hidracija gelastih i brzoupijajućih tekstura uz mješavinu maski za hlađenje za ublažavanje upale.

Ne samo da tretmani za njegu lica čiste pore i uravnotežuju kožu već će vam kozmetičar dati i savjete kako ju njegovati kod kuće. Kozmetičari svaki dan tretiraju širok raspon stanja i tipova kože. Njihovo znanje može biti moćan saveznik na putu pravilne njege, a rano dobivanje profesionalnog savjeta pomaže steći dobre navike beauty rutine za cijeli život.

priprema kože za make up

Pročitajte: Sve što trebate znati o toplim i ledenim tretmanima za kožu

Tekst: Petra Sever

Foto: GrashAlex/iStock/Getty Images Plus, Pexels