Kako razlikovati suhu kožu od dehidrirane?

by | 18 veljače, 2021
suha koža

Kako biste odredili najbolju rutinu za svoju kožu, najbitnije je odrediti tip i stanje vaše kože. Tako, možete izabrati sastojke koji su ciljani za vaš tip kože i manja je vjerojatnost da će vam uzrokovati dodatne probleme.

No, jednako kao što oni koji luče previše sebuma misle da imaju masnu kožu, na sličan problem nailazimo i kod ljudi koji imaju suhu kožu – suha koža često se mijenja s dehidriranom i obrnuto. Prije svega, bitno je naglasiti da je suha kože TIP kože koji je trajan, dok je dehidrirana STANJE koje ne mora biti trajno. Također, ne morate imati suhi tip kože da bi imali dehidriranu kožu, no ovaj tip i stanje se mogu i preklapati. (Pročitajte: Odaberite savršenu masku za lice s obzirom na vaš tip kože)

Što je suha koža i koji su pokazatelji iste?
Suha koža je nedostatak ulja i lipida u koži, kada koža nema dovoljno vlage sama po sebi, a to najbolje možete vidjeti po na oko suhoj, gruboj, a ponegdje i perutavoj koži.

Koji je glavni uzročnik suhe kože?
Suha koža je uzrokovana nestabilnom kožnom barijerom u kojoj nedostaje lipida koji održavaju hidratiziranost kože. Bez lipida, previše vode može proći kroz barijeru kože, što posljedično vodi do suhe kože.

Kako tretirati suhu kožu?
Uložite u proizvode koji sadrže ovlaživače, omekšivače i okluzive, jer vašoj kožu su potrebne sve navedene komponente za pravu hidrataciju, jutarnju i večernju. Također, trebali bi prilagoditi i životne navike kao što je – potpuno izbacivanje tuširanja s vrućom vodom koja dodatno isušuje kožu.

Koja je definicija dehidrirane kože i koji su pokazatelji?
Dehidrirana koža je nedostatak hidratacije koja može rezultirati manjom pokretljivošću lica, manjom elastičnošću, ranijem nastanku bora i linija, nejednakom tonu kože, zatezanjem, osjetljivošću i sl. Bez obzira na to koji tip kože imate (suha, normalna, masna ili mješovita), stanje kože vam može biti dehidrirano. (Pročitajte: Mješovita koža lica: Kako znati imate li ovaj tip kože i kako je njegovati tako da “puca” od zdravlja)

Što su glavni uzroci dehidrirane kože?
Glavni razlog dehidrirane kože je da jednostavno koža ne prima dovoljno vode i hidratacije. To može biti uzrokovano vanjskim problemima kao što su – sunce, niska vlažnost zraka, centralno grijanje, ili jednostavno nedovoljna konzumacija vode i loša skincare rutina.

Kako tretirati dehidriranu kožu?
Glavni cilj je da ostanete hidratizirani i laka opcija je da pijete dovoljno vode kroz dan, te da konzumirate namirnice koje su bogate vodom (lubenica, krastavci, celer). Također, rješenje je u dobroj skincare rutini, proizvodima s hijaluronskom kiselinom koja zadržava vodu na koži i daje joj potrebnu hidrataciju.

Foto: Unsplash