Trebate li tuširanje nakon kupanja? Evo što misle stručnjaci

by | 6 kolovoza, 2021
tuširanje, kupanje, tuširanje nakon kupanja

Mnogi od vas će se složiti, nema ljepšeg od opuštanja u kadi, u toploj kupki koja istovremeno odmara i tijelo i mozak. Osjećaj “namakanja” u kadi nakon napornog dana nezamjenjiv je osjećaj i skroz drugačiji od ubrzanog tuširanja. Još ako tome dodate poneko mirisno ulje, bombice za kupanje, pjenu – ma užitak je zajamčen.

Ali, što se nakon kupanja može dogoditi? Izađete van iz kade i uočite djeliće prljavštine na sebi, ostatke pjene koju nikako ne možete oprati sa sebe, a upravo to zahtijeva još jedno dobro ispiranje. Nema točnog ni pogrešnog odgovora. Dr. Ross Perry govori o tome koliko su zapravo kupke drukčije od tuširanja. Kupkama, vi sebi pružate sjajan način da se odmorite i relaksirate nakon dugog dana, a također će vam pomoći ako imate problema s kožnim bolestima poput psorijaze ili ekcema. Tada imate mogućnost da u kupku stavljate upravo sastojke koji vam pomažu, poput zobenih pahuljica, određenih vrsta soli i slično. Neminovno je i navesti koliko su tople kupke bitne kod prevencije stresa jer smanjuju razinu kortizola i opuštaju.

Pročitajte: Kako hladno tuširanje prije spavanja utječe na vaš san?

Osim tih dobrih strana, nezamjenjivo je vrijeme koje pruža kupanje kao “vrijeme provedeno samo za sebe”. Uz to, dakako, podrazumijevamo eterična ulja, kupke, opuštajuću glazbu… Sve to doprinosi opuštanju tijela i mišića, boljem krvnom tlaku i boljem snu. Svakako pripazite kod korištenja ulja i bombica za kupanje kako si ne bi prouzročili problem infekcija ili bakterija vaginalnog područja jer su upravo tome sklone mnoge žene. Važno je biti oprezan i s raznim parfemima i sapunima koji bi mogli oštetiti vašu vaginalnu floru i narušiti prirodan pH.

Pročitajte: Bombice za kupanje mogu uzrokovati brojne vaginalne infekcije – kako znati što izbjegavati?

Dr. Perry ističe da postoje neki slučajevi u kojima tuširanje nakon kupanja može dobro doći. Primjerice, kada sjedite u kadi prljavština se odvaja od kože i tijela i razrjeđuje u vodi za kupanje. To je jedan razlog zašto je tuširanje dio higijene jer tada samo ispirete znoj i prljavštinu u kojoj ste, vrlo moguće, sjedili. Dakle, za konkretno i temeljito pranje svakako svakodnevno koristite tuš, a u kupki uživajte jednom ili dva puta tjedno kako biste opustili sebe i svoje tijelo te se odmorili i umirili.

FOTO: CentralITAlliance iStock/Getty Images Plus via Getty Images