Kako hladno tuširanje prije spavanja utječe na vaš san?

Naizmjenično tuširanje toplom i hladnom vodom ojačat će vaš imunitet

by | 19 svibnja, 2021
žena, tuširanje

Možda vam se na sâm spomen hladne vode ježi koža, međutim, sve se više govori o dobrobitima i blagodatima hladnog tuša, pogotovo kad je riječ o boljem spavanju noću. Već godinama se vjeruje da je upravo hladno kupanje način da okrijepite tijelo, a donosi i dobrobiti poput jačanja imuniteta, jačanja ukupnog osjećaja vitalnosti i poboljšanje cirkulacije krvi te boljeg sna.

Međutim, konkretnih istraživanja nema puno. Starija istraživanja pokazala su da izlaganje hladnoći aktivira živčani sustav te tijelo oslobađa hormone poput kortizola, budući da je povišena razina kortizola povezana s lošim snom. Upravo bi zato hladan tuš prije spavanja bio koristan jer se kortizol oslobađa i smanjuje te dolazi do lakšeg i boljeg sna.

Studija iz 2016. godine pokazala je da hladno tuširanje može ojačati vaš imunološki sustav. Okupili su više od 3.000 sudionika u četiri skupine: jedna skupina se tuširala samo vrućom vodom, dok su se tri skupine tuširale vrućom i naizmjenice hladnom vodom – 30, 60 ili 90 sekundi na kraju tuširanja.  Studija je mjerila čimbenike poput prijavljenih bolesti i bolovanja tijekom narednih mjesec dana. Otkriveno je da oni koji su se tuširali i hladnom vodom imaju 29 % manje “bolesnih” dana od onih koji su se tuširali hladnom vodom. Zaključak je bio da hladna voda pomaže smanjiti intenzitet simptoma tijekom bolesti.

Poznato je da profesionalni sportaši koriste ledene kupke i obloge za smirivanje bolnih mišića jer upravo hladnoća umiruje bolne mišiće. (Pročitajte: Terapija plivanjem u hladnoj vodi: Koje su koristi za naše mentalno zdravlje?)

S druge strane, studija iz 2016. koja je istraživala učinke tuširanja hladnom vodom pokazala je da su ispitanici izvijestili o trajnom osjećaju hladnoće u svom tijelu, uključujući stopala i ruke.

U svakom slučaju, vjerujemo da malo hladne vode neće nikome škoditi. Tuširanje hladnom vodom prije odlaska u krevet pomoći će cjelokupnoj cirkulaciji tijela i vama da lakše utonete u san jer će vas na neki način umiriti.

FOTO: Andrea Piacquadio/Pexels