Brzi ručak koji će vam osigurati unos proteina, vitamina i minerala

by | 18 siječnja, 2021
Tortilja s tempehom i povrćem

Jednostavnost, punoća okusa i šarenilo boja odlike su jednostavnog i hranjivog jela koje je spremno za manje od sat vremena. Riječ je o tortilji s tempehom i povrćem, čiji je recept s nama i ovog puta podijelio Matei s bloga Plant-based Full of Taste.

Pitate li se što je tempeh, riječ je o fermentiranom proizvodu od soje, ujedno i tradicionalnom indonezijskom jelu. Tempeh je popularna i najzdravija zamjena za meso – bogat je proteinima, prebioticima, vitaminima i mineralima, a karakterizira ga blago orašast okus. Primjerice, jedna šalica tempeha (166 g) sadrži 30 g proteina, 184 mg kalcija, 4,5 mg željeza, 134 mg magnezija, a tu su i niacin, riboflavin, vitamin B6… (Pročitajte: Varivo od slanutka i povrća koje će vas ugrijati, ali i usrećiti)

Ako ga dosad još niste pripremali, ovaj je recept prava prilika!

Tortilja s tempehom i povrćem

Sastojci (za 6 tortilja):
6 tortilja
250 g dimljenog tempeha
3 mrkve
šalica riže
100 ml povrtnog temeljca
salata: rikola, potočarka, matovilac
namaz: ajvar, hummus, namaz od povrća
začini: sol, curry, chili, crvena paprika, kurkuma, umak od soje, teriyaki umak, aceto balsamico

Priprema:
1. Tempeh narežite na tanke ploške i stavite ga kuhati u vruću slanu vodu 10-ak minuta. Nakon toga, prebacite ga u posudu i stavite ga u marinadu koju napravite od povrtnog temeljca, po dvije žlice umaka od soje i teriyaki umaka te jedne žlice aceta balsamica. Dodajte po jednu žličicu curryja i crvene paprike te po pola žličice chilija i kurkume. Ostavite tempeh da stoji minimalno pola sata u marinadi kako bi upio što više okusa.

2. Stavite grijati dvije šalice slane vode u posudu i kad voda zakipi, dodajte šalicu riže. Ugasite kolut, poklopite i ostavite da stoji 20-ak minuta dok se riža ne skuha i ne postane gnjecava.

3. Mrkvu narežite na što tanje dugačke trakice. Salatu očistite i operite te ju pripremite za slaganje.

4. Zagrijte tavu i dodajte malo ulja te stavite peći tempeh. Pecite ga 5-7 minuta sa svake strane i povremeno ga podlijte marinadom. Gotov je kad postane tamne boje sa svih strana, i kad bude izvana hrskav, a i dalje mekan na dodir.

5. Tortilju premažite namazom, zatim dodajte nekoliko kriški tempeha, žlicu riže, malo mrkve i salate. Zamotajte tortilju i kratko je stavite peći na tavu tako da je prvo stavite peći na dio gdje je zadnje zatvorena jer će se tako taj otvor zatvoriti i tortilja se neće tortilja otvarati. Pecite dok ne potamni sa svih strana.

(Pročitajte: Čokoladni kolač kakav dosad još niste probali)

Foto: Plant-based Full of Taste