“The Girls at the Back” jedna je od najšarmantnijih serija o ženskom prijateljstvu koje smo pogledali

Razoružala nas je već u prvim minutama

by | 27 rujna, 2022
nove serije netflix

Ne znamo za vas, ali mi ćemo uvijek biti zaklete ljubiteljice serija (i filmova) o ženskom prijateljstvu. Još uvijek nam je tako serija Girls visoko na listi omiljenih naslova iz ove kategorije, a ne moramo ni spomenuti da smo uz Carrie, Mirandu, Samanthu i Charlotte odrastali. 

Kad je na Netflix prije nekoliko dana stigla serija The Girls at the Back (Las de la última fila), pogađate, instantno nas je zaintrigirala, tim više što je riječ o španjolskoj dramskoj komediji koja nam se već trailerom učinila daškom svježeg zraka u moru već pomalo suhoparne i predvidljive američke produkcije. 

The Girls at the Back – šarmantna priča o ženskom prijateljstvu

The Girls at the Back (Cure iz zadnje klupe) prati pet žena u tridesetim godinama, prijateljica još iz (zadnjih) školskih klupa, koje odlaze na svoj obavezni zajednički godišnji odmor. Ono što ovaj odmor razlikuje od prethodnih jest činjenica da je jednoj od njih dijagnosticiran rak. Alma, Olga, Leo, Carol i Sara tako odlučuju obrijati glave kao znak solidarnosti i sklapaju dogovor da se na odmoru rak ne spominje. K tome, za svaki dan svog putovanja pripremaju po jedan zadatak koji sve moraju ispuniti, što se pretvara u niz urnebesnih avantura.  

I dok je tema ženskih prijateljstava i odnosa općenito dobro poznata i učestalo korištena, ono što seriju redatelja Daniela Sáncheza Arévala čini tako prokleto šarmantnom jest činjenica da je vrlo teška tema pretvorena u neodoljivu feel-good seriju zbog koje smo čas plakali, a čas se naglas smijali. Jako važan faktor u ovoj priči jesu glavne glumice (Itsaso Arana kao Sara, Mariona Terés kao Leo, Mónica Miranda kao Alma, María Rodríguez Soto kao Carol te Godeliv Van den Brandt kao Olga) između kojih vlada nevjerojatno dobra kemija. I premda je okosnica serije teška zdravstvena dijagnoza, ona nije prevladala, već se radnja polako “odmotava” kroz realistično prikazane odnose ovih pet urbanih mladih žena. Uz to, redatelj nas drži i u stalnoj neizvjesnosti ne otkrivajući do samog kraja sezone kojoj je prijateljici zapravo dijagnosticiran rak. 

Nevjerojatno dirljiva, ova serija osvojila nas je baš svakim elementom – od estetike i dijaloga, pa sve do preokreta i fantastičnih izvedbi glumačke petorke. Usprkos teškoj tematici koja u jednu ruku možda čak i destigmatizira rak, The Girls at the Back prekrasna je, inspirativna i, naposljetku, feel-good priča o ženskom prijateljstvu, ali i životnim peripetijama, usponima te padovima. Seriju smo pogledali u jednom dahu, i jedino čemu se nadamo jest da će (brzo) stići i druga sezona. 

A dok čekamo, vrijeme kratimo i serijama koje nas uistinu opuštaju, i kojima se uvijek volimo vratiti.

Foto: Netflix