Terapija antitijelima mogla bi biti učinkovita u prevenciji i liječenju protiv virusa COVID-19?

AstraZeneca tvrdi da bi ova terapija mogla odigrati važnu ulogu u borbi protiv ove razorne pandemije

by | 12 listopada, 2021
astrazeneca, terapija antitijelima, covid-19

Kako prenosi HRT, AstraZeneca je podnijela zahtjev američkoj Agenciji za hranu i lijekove (FDA) za hitnom autorizacijom preventivnog lijeka AZD7442, koji se sastoji od dva antitijela. Istraživanje kompanije pokazuje da je AZD7442 učinkovit u sprječavanju razvoja težeg oblika bolesti kod pacijenata s blagim ili srednje teškim simptomima virusa COVID-19.

Većina od 903 osobe koje su sudjelovale u istraživanju imale su visoki rizik od teškog oblika bolesti. Studija pokazuje da jedna doza lijeka AZD7442 od 600 miligrama ubrizgana u mišiće smanjuje rizik od razvoja teškog oblika virusa COVID-19 ili smrtnosti za 50 posto, u usporedbi s kontrolnom grupom. Osobe koje su sudjelovale u istraživanju imale su simptome virusa COVID-19 do sedam dana.

Kod onih koji su primili AZD7442 u roku od pet dana od razvoja simptoma, rizik teškog oblika virusa COVID-19 ili smrtnosti smanjio se za 67 posto u usporedbi s grupom koja nije primila AZD7442.

Pročitajte: Jeste li primijetili ovu upalnu promjenu nakon zaraze virusom COVID-19?

“Uz kontinuirane slučajeve ozbiljnih infekcija virusom COVID-19 diljem svijeta, postoji značajna potreba za novim terapijama poput AZD7442 koje se mogu koristiti kako bi zaštitili ranjivu populaciju od zaraze virusom COVID-19, a mogu spriječiti i napredovanje do teške bolesti”, rekao je Hugh Montgomery, profesor na University College London, specijaliziran za intenzivnu medicinu. Ovi pozitivni rezultati pokazuju da bi prikladna intramuskularna doza AZD7442 mogla odigrati važnu ulogu u borbi protiv ove razorne pandemije, dodao je Montgomery, glavni autor AstraZenecinog istraživanja.

Liječenje je ocijenio prikladnim za osobe koje se ne mogu cijepiti, koje loše reagiraju na cjepiva ili zbog zdravstvenog stanja imaju povećan rizik od razvoja težeg oblika zaraze virusom COVID-19, kako prenosi HRT.

Izvor: vijesti.hrt.hr

FOTO: Maksim Goncharenok/Pexels