Tatjana Jurić ukazala na problematiku oboljelih od Alzheimera i drugih oblika demencije

Poznata voditeljica najavila je projekt namijenjen osobama s Alzheimerovom bolešću i drugim oblicima demencije te njihovim članovima obitelji

by | 12 svibnja, 2021
tatjana jurić

Svi koji su se barem jednom u životu susreli s Alzheimerovom bolesti ili nekim oblikom demencije dobro znaju koliko je ovo stanje strašno za cijelu obitelj oboljele osobe. To jako dobro zna i poznata voditeljica Tatjana Jurić, koja je ponovno svoj glas i Instagram iskoristila za širenje informacija koje bi mnogima mogle koristiti.

“Znam da Alzheimerova bolest nije najprivlačnija tema, ali bitno nam je da ova informacija dođe do što većeg broja ljudi”, napisala je Tatjana, dodavši kako više od 85 000 ljudi u Hrvatskoj boluje od Alzheimera i drugih oblika demencije.

“Kad je član obitelji bolestan, na neki način, bolesna je i čitava obitelj, pa i društvo samo. Deluzije, halucinacije, potpuno urušavanje strukture ličnosti, ovisnost o drugim članovima obitelji… limb je to za koji ti se ponekad čini da nikada neće proći i da si prepušten sam sebi. Iako je to za mene danas jedno životno vrijedno iskustvo koje ne bih mijenjala, pamtim izgubljenost, muku, strah i tugu; prošle su godine dok smo Mami postavili dijagnozu i prikupili informacije, a to je vrijeme presudno kako bi se što ranije počelo s lijekovima i terapijom koje bolest neće spriječiti, ali će unaprijediti kvalitetu života!”, rekla je Tatjana.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Tatjana Jurić (@tatjana_juric)

Ovom objavom na Instagramu poznata je voditeljica najavila projekt Psihijatrijske bolnice Sveti Ivan, Svi za pamćenje (SPAM), koji je namijenjen osobama s Alzheimerovom bolešću i s drugim oblicima demencija, kao i njihovim članovima obitelji.

Nakon duge analize sa svim našim partnerima, odlučili smo pokrenuti ovaj projekt koji će odgovoriti i pomoći na dio potreba oboljelih od Alzheimerove bolesti i drugih oblika demencije. Na taj način ćemo oboljelima, ali i njihovim članovima obitelji osigurati bolju kvalitetu života, a time i smanjenje troškova hospitalizacije. Tako će se smanjiti i opterećenje našeg zdravstvenog sustava. Kroz Projekt ćemo educirati 70 stručnjaka i 500 neformalnih njegovatelja”, rekla je Mirela Šentija Knežević, univ. spec. dmin. urb., zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo, voditeljica Projekta.

Ovim projektom uspostavlja se popodnevni boravak za oboljele od AB i drugih demencija, svakog radnog dana od 16:00 do 20:00 i subotom od 7:00 do 15:00, a omogućene su i vezane usluge prijevoza u boravak i mobilnog tima prema potrebi korisnika, kako stoji na stranicama zagreb.hr.

“Za osobe oboljele od Alzheimerove bolesti bitne su tri stvari: što ranije otkrivanje i dijagnosticiranje bolesti, njega za oboljele i potpora članovima obitelji te dobra edukacija njegovatelja. Tako da nas iznimno veseli što će oboljeli imati prilike biti u dnevnom boravku u poslijepodnevnim satima, posebice što je uz to osiguran i mobilni tim. Nije to malena brojka koja će biti dio ovog projekta. Procjena je da je u Gradu Zagrebu oko 17 000 osoba s demencijom. Uz to pribrojite da dvije do tri osobe iz kruga obitelji pomažu oboljelom. Onda imamo oko 60 000 Zagrepčana koji su zahvaćeni ovom bolešću”, rekla je Tajana Dajčić, tajnica Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest.

Dnevni boravak nalazi se u izdvojenom namjenskom objektu Psihijatrijske bolnice “Sveti Ivan” s vrtom i zasebnim prilazom za vozila. Prostor je u cijelosti prilagođen za boravak oboljelih od demencija i adaptiran sredstvima u okviru ovoga Projekta.

Ideja da našim korisnicima pomognemo i pružimo pomoć i skrb u poslijepodnevnim satima naše dnevne bolnice sada se ostvarila, zbog čega sam jako sretan i zahvalan Gradu Zagrebu i ostalim partnerima na pomoći”, rekao je prof. prim. dr. sc. Igor Filipčić, ravnatelj Psihijatrijske bolnice “Sveti Ivan”.

Više o projektu možete pročitati ovdje.

Foto: Instagram