Sve o razlikama između trajne šminke (PMU) i laminacije obrva otkriva Ket Crnolatac

Dvije popularne tehnike

by | 25 listopada, 2023
najpopularnije tehnike uređivanja obrva

Želite obrve savršenog oblika – koje ne morate sami popunjavati i iscrtavati svaki dan? Dvoumeći se između dviju popularnih tehnika – trajne šminke i laminacije – obratili smo se Ket Crnolatac, stručnjakinji i edukatorici za oblikovanje obrva. Ono što smo saznali od ove cijenjene stručnjakinje pomoći će vam u odluci koja je tehnika trajnog uljepšavanja obrva za vas.

PMU (trajna šminka obrva)

Kakav je tretman u pitanju kad kažemo “trajna šminka obrva”?

Trajna šminka, također poznata i kao mikropigmentacija, jest kozmetički tretman pomoću kojeg kreiramo dugotrajan make-up na licu (obrve, usne, eyeliner, pjegice…). Tehnika se također koristi i u medicinske svrhe na području kože zahvaćenom zdravstvenim stanjem kao primjerice iscrtavanje bradavica kod osoba koje su imale mastektomiju, iscrtavanje vlasišta kod osoba koje se bore s gubitkom kose, kamuflažni ožiljci, dakle, mikropigmentacija je širok pojam.

Koliko traje PMU tretman, a koliko efekt?

Tretman traje sat i pol do dva, a ponekad i duže, ovisno o zahtjevnosti klijenta i područja koje se tretira, dok trajanje efekta ovisi o više faktora. U prosjeku PMU obrva trebao bi trajati najmanje 6-18 mjeseci iako sama riječ permanent ima potpuno drugo značenje. Poanta PMU-a jest naglasiti prirodno, pojednostaviti rutinu ili nadomjestiti tamo gdje nema, u svakom slučaju da izgleda najprirodnije moguće. Iz tog razloga potrebno je da ono blijedi kroz vrijeme i prije korekcija ili nadopuna da izblijedi što je više moguće da bismo održali prirodni izgled. U suprotnome, ako zasitimo kožu pigmentom, dolazi do umjetnog izgleda.

Ket Crnolatac

Ket Crnolatac

Koja PMU tehnika daje najprirodniji izgled, a koju Vi najčešće predlažete klijentima?

Teško je reći koja PMU tehnika obrva daje najprirodniji izgled jer pojam prirodnog svakome ima drukčije značenje. Osobno najviše preferiram puder tehniku, koju i sami radimo u salonu. Puder tehnika daje izgled punoće i definicije, imitira sjene kao da ste sjenilom popunili obrve. Zatim hiperealizam, novija tehnika koja se kod nas tek probija, a vrlo je slična microbladingu jer imitiramo dlačice i razlika je u izvedbi. Te dvije tehnike savršene su za one koji uopće nemaju dlačica.

Je li tretman bolan?

Tijekom tretmana koristimo anestetik, pa je sâm proces bezbolan. Zapravo, taj osjećaj ne bih opisala kao bol već kao iritaciju koja je manje-više podnošljiva i bez anestetika, ali to, naravno, zavisi od osobe do osobe i njezine tolerancije.

Kakva je njega nakon tretmana?

Najbitnije je održavati obrve ili tretirano područje čistim. Dok neki preporučuju suho zacjeljivanje, mi u salonu preporučujemo i dajemo nakon tretmana kremu za njegu tretiranog područja koja se koristi prvih tjedan dana kako bi se koža što prije umirila i obnovila.

pmu obrva

Trajna šminka obrva (PMU)

Kome se PMU ne preporučuje?

Ne preporučuje se osobama koje su sklone kožnim bolestima, trudnicama i dojiljama, dijabetičarima, za vrijeme kemoterapije ili odmah nakon, ako ste na antibioticima koji imaju izravan utjecaj na promjene na koži… Prije svakog tretmana klijentu se daje privola u kojoj su sve te stavke navedene te na taj način osiguravamo sebi, kao i korisniku usluge da proces prođe bezbrižno i bez posljedica.

Pretpostavljamo da su preciznost i simetrija ključni prilikom oblikovanja obrva PMU metodom. Kako osigurati uravnotežen i prirodan izgled kod nanošenja trajne šminke na obrve?

Postoje pravila i alati koji određuju simetriju i njih se svakako treba pridržavati, ali bitniji faktor od pravila je osjećaj. Uvijek sam bila mišljenja da obrve može raditi svatko, ali imati osjećaj za lijepo i manje lijepo, oko za detalj, ruku za dodir – to je nešto što rijetki imaju ili nauče s godinama, dok neki to nikad ne savladaju. Sve što radimo tijekom procesa stvaranja, radimo i komuniciramo u dogovoru s klijentom.

Možete li nam reći više o različitim pigmentima koji se koriste u trajnoj šminki obrva? Kako odabirete pravu boju za svakog klijenta?

Teško je sažeti ovu temu u samo par rečenica jer postoje edukacije na kojima se uči o pigmentologiji i koloristici. Da bi artist znao odrediti koju vrstu i boju odabrati, mora poznavati pigmente s kojima radi, znati čitati njihov sastav, odrediti tip kože, poznavati podtonove, prilagoditi tehniku i alat… Dakle, to je jedan začarani krug. Ukratko, kad biramo boju, gledamo više faktora – prirodna boja kose i obrva, gustoća dlačica (ona određuje intenzitet boje), ali i navike, koliko često nosi i kakav make-up voli, sve to dolazi u obzir, pa čak i boja očiju. Prema tome stvaramo sliku kako bi ta boja trebala izgledati, čak i predvidjeti jer realnu boju vidimo tek nakon mjesec dana kad koža prođe kroz proces obnove. Za kraj želim reći da, ako odlučite raditi ovaj posao, onda mu se i morate posvetiti. A ako se odlučite na tretman, pametno birajte i informirajte se prije svega.

laminacija obrva

Laminacija obrva

Laminacija obrva

Kakav je tretman u pitanju kad kažemo “laminacija obrva”?

Laminacija ili brow lift je tretman kojim postižemo urednije i podignutije obrve. Zapravo, to je kemijski proces kojim omekšavamo strukturu dlačice te na taj način lakše manipuliramo dlačicom u bilo kojem smjeru.

Podrazumijeva li laminacija i bojenje obrva?

Bojenje obrva radi se po potrebi i želji klijenta.

Koliko tretman traje?

Tretman može trajati 45-60 minuta, ovisno o zahtjevnosti obrva.

Koliko dugo traje efekt?

Trajanje efekta je individualno i ovisi o više faktora – struktura i stanje dlačice, pravilna izvedba samog tretmana, kao i njega nakon. U prosjeku efekt traje od tri do pet tjedana. Laminacija se izvodi isključivo proizvodima za profesionalnu uporabu namijenjenima za obrve i trepavice. Radi se o tri proizvoda koja se nanose u tri koraka.

Mogu li se laminirane obrve smočiti?

Nije poželjno močiti obrve 12-24 sata nakon tretmana. Kasnije možete normalno funkcionirati, ali, naravno, pripazite prilikom umivanja i brisanja da se ne trlja po njima jer se na taj način lako mogu oštetiti.

Koje su prednosti, a koje mane ovog postupka u odnosu na trajnu šminku obrva?

Krenut ćemo prvo s manama ovog tretmana. Svakim tretmanom dehidriramo dlačicu ako se tretman ponavlja češće od preporučenog, ili ako se neka od faza drži dulje nego što bi trebala, postoji mogućnost da se dlačica ošteti. Ona gubi vlagu, postaje kruta i teška za manipulaciju, u nekim slučajevima počinje se uvijati. Poveznica može biti izbjeljivanje ili blajhanje kose, a slično je, ako ne i isto, s proizvodima za laminaciju. Također, ovaj tretman nije za svakoga i ne pristaje svima. Dlačica mora biti tanka do normalna, obrve gušće, bez praznina i rupica. Dakle, obrve bi trebale u startu biti dobre, dok s trajnom šminkom ne morate imati dlačice da biste dobili odličan efekt. Ali, ako ispunjavate sve ove uvjete, dobit ćete predivan rezultat, vidljivo punije i urednije obrve. Lako se održavaju, dovoljno je povremeno začešljati obrve u smjeru koji vama odgovara te ih njegovati svakodnevno da bi efekt što duže trajao, ali i da biste mogli ponavljati tretman. Kao prednost, također bih navela i trajanje efekta jer ako vam se ne svidi, ne brinite se, nije dugoročno. Dlačice se vrate u početno stanje već nakon par tjedana. Po želji popunjavate obrve olovkom i sjenilom, ali ni ne morate ako preferirate prirodniji izgled. Rekla bih da je sâm tretman kao i izgled vrlo jednostavan i efektan. Daje licu otvoreniji izgled i blagi lifting efekt.

Moraju li pri laminaciji obrve biti obavezno začešljane prema gore?

Ne, ne moraju. Čak nije ni poželjno začešljavati ih pod kutom od 90°, ali nije ni lijepo kad se začešljavaju potpuno u stranu jer tada niste napravili ništa. Pratite prirodan smjer dlačica.

Njeguje li laminacija ujedno i obrve?

Sâm tretman ne, ali kao zadnji korak nanosimo hranjivu kremu ili ulja kako bi se zadržala vlaga u dlačici. Nakon tretmana potrebno je nastaviti s njegom. Kao što sam već navela, tretman dehidrira dlačicu, a da bi efekt trajao što duže, nužno je njegovati obrve svakodnevno. Upravo iz tog razloga, još prije tri godine stvorili smo proizvod My remedie essence, koji upotpunjuje njegu nakon brow i lash lift tretmana. Radi se o serumu koji je obogaćen esencijalnim uljima, hrani dlačicu, sprječava opadanje te potiče rast novih i čini ih snažnima.

Kome se laminacija preporučuje?

Laminacija ili brow lift preporučuje se onima koji vole prirodniji i puniji izgled obrva. Svakako se prije tretmana posavjetujte sa stručnjakom je li ovaj tretman pravi izbor za vas.

Foto: master1305/ iStock via Getty Images Plus, Privatne fotografije