Svakodnevno ih jedemo: 10 namirnica koje mogu biti smrtonosne

by | 11 studenoga, 2015

Ljudi su jedni od rijetkih stvorenja na ovom planetu koji su u stanju ignorirati osnovni instinkt za preživljavanje. Igramo se životom time što svoja tijela forsiramo aktivnostima koja su toliko ekstremna da se to opire zdravom razumu – ultra-maratoni u pustinji ili postavljanje svjetskog rekorda u držanju daha pod vodom.

tomatoes-320860_640

Iako to možda zvuči kontradiktorno, ovakvo testiranje granica izdržljivosti je vjerojatno upravo ono zbog čega se najviše osjećamo kao ljudska bića, kao da smo jedno s prirodom i kao da ostvarujemo vlastite potencijale – pogotovo kada se treba vinuti u nebo, skakati s velikih visina… ili pojesti najbizarniju, čak i vrlo opasnu hranu koja nam se svakodnevno nalazi na blagovaonskom stolu.
Koje su najsmrtonosnije namirnice na svijetu? Te namirnice su otrovne i štetne same po sebi i trebalo bi preispitati svoj zdravi razum svaki put kada izaberemo zalogaj.

1. Koštice voća
Koštice jabuka, kao i višanja, sadrže cijanovodičnu kiselinu. Nemojte pojesti veću količinu ovih sjemenki, kao ni koštice breskvi i marelica.

2. Krumpir
Glikoalkaloidi se nalaze u krumpirovom lišću, stabljikama i klicama. Mogu se javiti i u samom krumpiru ako on odstoji predugo, pogotovo ako stoji na svjetlu. Glikoalkaloidi mogu izazvati grčeve u trbuhu, dijareju, glavobolje, a ponekad čak i komu i smrt. Misli se da bi čak od 3 do 6 miligrama ove supstancije po kilogramu tjelesne mase moglo biti fatalno. Izbjegavajte krumpire sa zelenkastim mrljama.

3. Rajčica
Stabljike i lišće rajčice sadrže alkalne otrove koji mogu prouzrokovati bolove u želucu. Isto je i s nezrelom zelenom rajčicom. Morali biste konzumirati golemu količinu da bi posljedice bile fatalne. To nije baš visokorizično, ali svakako izbjegnite jedenje lišća.

4. Muškatni oraščić
Muškatni oraščić zapravo ima halucinogena svojstva. Da, on može izazvati halucinacije, ali samo 6 grama može dovesti do konvulzija, a 8,5 do epileptičnih napadaja. Ako pojedete jedan cijeli oraščić, može doći do privremene psihoze, koja uključuje i tešku anksioznost.

5. Bademi
Postoje dvije vrste badema – slatki i gorki. Gorki bademi sadrže relativno velike količine cijanovodika. Samo 7–10 sirovih gorkih badema može izazvati probleme kod odraslih, a po djecu ta količina može biti čak i fatalna.

6. Sirovi med
Zbog toga što ne prolazi kroz proces pasterizacije kojim se uništavaju štetni toksini, sirovi med često sadrži grajanotoksin. Ovaj toksin može izazvati vrtoglavicu, slabost, mučninu i povraćanje u trajanju od 24 sata. Obično samo jedna jušna žlica koncentriranog grajanotoksina može izazvati navedene simptome. Bila bi loša ideja konzumirati više jušnih žlica.

7. Tunjevina
Opasnost tunjevine krije se u živi koju riba apsorbira. Kada se nađe u vašem tijelu, živa će ili proći kroz bubrege ili doći do mozga i dovesti vas do ludila. Američka administracija za kontrolu hrane i lijekova preporučuje da djeca i trudnice uopće ne konzumiraju tunjevinu. Iako je mala vjerojatnost da će vas porcija tunjevine ubiti, bilo bi dobro da obratite pažnju na to koliko je jedete na tjednoj bazi.

8. Indijski orah
Sirovi indijski orasi koje možete naći u supermarketu zapravo i nisu sirovi zato što su obrađeni parom da bi se uklonio urushiol, kemikalija koja se također nalazi u otrovnom bršljanu. Ova kemikalija može dovesti do istih posljedica kao otrovni bršljan ili otrovni hrast. Visoka razina urushiola može biti fatalan. Ljudi koji su alergični na otrovni bršljan riskirau fatalnu alergijsku reakciju ako pojedu sirovi indijski orah.

9. Rabarbara
Lišće rabarbare sadrži oksalnu kiselinu, koja uzrokuje kamenac u bubregu. Fatalna količina iznosila bi 5 kilograma, ali bilo bi vam loše i od puno manje količine.

10. Manioka
Lišće i korijenje manioke je iznenađujuće bogato cijanidom. U ovakvim okolnostima, cijanid bi morao djelovati kao najukusnija, najdelikatesnija tvar na svijetu ako već moramo umrijeti da bismo uživali u jednom zalogaju… Manioka je tropska biljka podrijetlom iz Južne Amerike, ali je postala izuzetno popularna u Africi, prije svega zbog svog soka, od kojeg se fermentacijom može napraviti piće zvano “pinjarry”.

Izvor: Life Content
Foto: Guliver/Thinkstock