Superhrana: Sve zdravstvene prednosti krastavca

by | 27 veljače, 2014

Krastavci su svima dobro poznato povrće. Krastavac je izuzetno zdrav, ali on je i jedna od namirnica koje većina ne voli u svojim obrocima. Ako ste od onih koji ne vole krastavce, evo razloga zašto bi trebali promijeniti mišljenje.

happy-woman-making-salad-vert-490x612

Krastavac umjesto vode
Ako ste zaboravili ili vam se ne pije voda, pojedite krastavac, jer je njegov glavni sastojak voda – 90 posto!

Rashladite se krastavcem
Ako na skijanju niste zaštitili lice od sunca, stavite na bolna mjesta kriške krastavca. Osjetit ćete trenutno olakšanje.

Riješite se štetnih tvari iz organizma
Sva ta voda iz krastavca djeluje poput metle na sve nečistoće u organizmu. Redovita konzumacija krastavca riješit će vas i kamenca u bubrezima.

Vitamini iz krastavca
A, B i C vitamini iz krastavca pojačat će imunitet, dati vam energiju i učiniti kožu sjajnom.

Mršavite uz pomoć krastavca
S obzirom na to da je krastavac niskokalorična hrana, a već smo spomenuli da se većinom sastoji od vode, pomoći će vam pri dijeti. Umjesto štapića, grickajte krastavac.

Kontrolirajte, dijabetes i kolesterol krastavcem
Sok krastavca sadrži hormon koji je potreban gušterači za proizvodnju inzulina. Istraživači su otkrili da spoj nazvan steroli u krastavcima može pomoći u smanjenju razine kolesterola. Krastavci sadrže puno vlakana, kalija i magnezija. Ove hranjive tvari učinkovito djeluju na reguliranje krvnog tlaka. Zato je krastavac dobar za liječenje i visokog i niskog krvnog tlaka.

Spriječite mamurluk krastavcem
Za kraj, mnogima bitna informacija – ako ste previše popili, prije spavanja pojedite par kriški krastavca. Sadrže dovoljno vitamina B elektrolite koji će nadoknaditi hranjive tvari i ublažiti mamurluk i glavobolju. Također ćete spriječiti dehidraciju uzrokovanu alkoholom. Ali, za to vam je potrebna ipak malo veća količina od par kriškica.

Izvor: ordinacija.hr