Stvari koje trebate činiti kako biste zimi imali više energije i jači imunitet

by | 19 prosinca, 2020

Iako je ova zima svima potpuno drukčija od prijašnjih, ona je ipak godišnje doba kojem se možemo veseliti zbog mnoštva razloga.

Topli prekrivači, vrući napici, miris kolačića koji se širi domom, omiljeni zimski i božićni filmovi te blagdani – samo su neke od stvari u kojima uživamo zimi. No, kao i u svemu, i u zimi postoji loša strana. Ona se očituje u manjku sunca te vitamina D, nižim temperaturama te zimskoj letargičnosti koju svi osjećamo. Ako ste i sami puno umorniji nego prije, nemojte se brinuti. To je stanje normalno, a uzrokuje ga manjak vitamina D te opadanje imuniteta. Ako se želite riješiti jutarnjih vrtoglavica te umora i bezvoljnosti, u nastavku ćete pronaći tri način na koja to možete učiniti.

Stvari koje trebate činiti kako biste zimi imali više energije i jači imunitet

Dovoljno spavajte

Iako zimi ne trebate spavati ništa dulje nego drugim godišnjim dobima, bitno je napomenuti da je neometan san te dovoljan broj odspavanih sati iznimno bitan kad je u pitanju energija. Ono što možete učiniti kako biste spavali bolje je odlazak u krevet prije ponoći, uspavljivanje bez gledanja u pametne telefone ili računala. (Pročitajte: Često se budite s glavoboljom i neobjašnjivim umorom? Saznajte moguće razloge za to)

Opustite se i smanjite stres

Još jedna stvar koja crpi energiju iz ljudi te utječe na san je stres. Činjenica je da je ova godina mnogima stresna te da je taj stres puno teže smanjiti. No kako biste se riješili umora koji vas sprječava u normalnom funkcioniranju pronađite način na koji ćete se opustiti. Meditacija, pisanje dnevnika ili zapisivanje misli, čitanje knjige, gledanje filmova te tjelovježba – samo su neki od načina na koje to možete učiniti.

Jedite zdravo i unosite nutrijente

Zimi našem tijelu treba više nutrijenata kako bismo očuvali imunitet i izbjegli bolesti. Ono što je velik problem tijekom zime jest nedostatak vitamina D. No osim putem sunca, vitamin D možemo unijeti pravilno prehranom ili unosom suplemenata. Jedenjem više voća i povrća osigurat ćete si potrebne vitamine, stoga jedite pametno i jedite šaroliko. (Pročitajte: Ove je namirnice potrebno konzumirati za hladnijih dana jer obiluju vitaminom D)

Foto: Ella Olsson/Pexels